Gond van az egyik legnagyobb magyar banknál, rengeteg befektető érintett

A bank nem a hivatalos felületeken tette közzé akvizíciós terveit és ezzel megsértette rendkívüli tájékoztatási kötelezettségét.

2024. július 10., 10:02

Szerző:

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 5 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az OTP Bank Nyrt.-re, mert nem a hivatalos felületeken tette közzé akvizíciós terveit és ezzel megsértette rendkívüli tájékoztatási kötelezettségét. A bank a hivatalos közzétételi rendszer mellőzésével számolt be – az osztalék mértékét is befolyásoló – bankvásárlási tervének részleteiről – jelentette be szerdán a felügyelet.

Az MNB folyamatos felügyelési tevékenysége keretében megállapította, hogy az OTP Bank 2024. évi rendes közgyűlésén – az előző évi üzleti tevékenység alapján megállapított osztalék mértékével összefüggésben – egy európai uniós bank megvásárlására tett indikatív ajánlatról, az OTP történetének legnagyobb akvizíciójáról tájékoztatta a nyilvánosságot. Az ezt követő (sajtó)kommunikációban a kibocsátó további információkat is megosztott a nyilvánossággal a tervezett akvizícióról. A hírt jelentős számú médiaorgánum közölte.

Az OTP Bank ugyanakkor az MNB által működtetett, a kibocsátók rendszeres és rendkívüli tájékoztatásának közzétételére kijelölt hivatalos Információtárolási rendszerben sem a jogszabály által megkövetelt határidőben, sem a felügyeleti határozat kiadásáig nem adott ki rendkívüli tájékoztatást a bankvásárlási szándékáról.

Mivel a kibocsátó megsértette a tőkepiaci törvény rendkívüli tájékoztatási kötelezettségére vonatkozó előírásait. Az MNB emiatt szerdai határozatában figyelmeztette a kibocsátót, hogy a jövőben a vonatkozó jogszabálynak megfelelően teljesítse rendkívüli tájékoztatási kötelezettségét – közölte az MNB.

Nem ez volt a bank egyetlen afférja

Sajnos az OTP Bank az elmúlt hetekben nem csak a befektetők életét nehezítette meg. A pénzintézet ugyanis bankszünnapot tartott bizonyos szolgáltatásokhoz kapcsolódóan június 30-án, melyet a honlapján jelentett be. A bankszünnap elsősorban a lakossági hiteligénylésekhez kapcsolódó szolgáltatásokat érintette, ezek június 30-án 12:00 és 23:59 között nem voltak elérhetőek sem a netbankon keresztül, sem a pénzintézet applikációjában.

Erről szóló cikkünkben megjegyeztük, hogy bár ez a dátum vasárnapra esett, ugyanakkor érdemes tudni, hogy a bankszünnap nem jelenti azt, hogy a pénzintézet minden szolgáltatása leáll, sőt ha hétköznapra eső dátumról lett volna szó, akkor a bankfiókok is nyitva tartottak volna. A bankszünnapot általában tervezett technikai fejlesztések miatt rendelik el, és abban az esetben beszélhetünk róla, amikor a pénzintézet bizonyos szolgáltatásai legalább 4 órán át nem elérhetőek.

(Kiemelt képünkön a Magyar Nemzeti Bank épülete, Budapesten. Fotó: Pesti Hírlap archív)

A MOHU betétdíjas csomagolásait visszaváltó automatákkal kapcsolatban elég eltérő tapasztalatokkal gazdagodhattunk az elmúlt hetekben. Volt olyan bolt, ahol nem működött, megint máshol pedig flottul ment minden. A 24.hu arra kérte a munkatársait, számoljanak be a személyes tapasztalataikról.