Hoppá: Békéscsaba lecserélte Csányi Sándort, Mészáros Lőrinc örülhet

A közgyűlés és a pénzügyi bizottság megkerülésével a békéscsabai polgármester új számlavezető bankot talált az önkormányzatnak: az OTP Bankot a Mészáros Lőrinc érdekeltségi köréhez tartozó Magyar Bankholdingra (MBH) cseréli.

2023. október 30., 16:43

Szerző:

Idén szeptemberben Békéscsaba városházi közgyűlésén Miklós Attila (MSZP) képviselő kérdésére válaszolva Szarvas Péter polgármester kész tényként jelentette be: számlavezető bankot vált a város – írja a Magyar Narancs.

Mint kiderült: sem a testület, sem az illetékes pénzügyi és gazdasági bizottság elé nem került ilyen előterjesztés, a képviselők ekkor hallottak először az állítólag lefolytatott eljárás eredményéről – ha az ellenzéki képviselő nem kérdez rá, talán máig sem tudnak róla – írja a lap.

Békéscsaba már váltott, jöhet a többi?

Hozzátették: két eredménytelennek minősített beszerzési eljárást követően a harmadikból az MBH Bank Nyrt. került ki győztesen.

Erre egyébként joga van a városvezetőnek, mivel 

„nem közbeszerzési eljárást, hanem meghívásos pályázatot írtak ki, a polgármester egy személyben hozhatott döntést. Azonban az elköteleződés nem lehet 18 hónapnál hosszabb, és csak 50 millió forint alatti összegről szólhat”

– mondta a lapnak Miklós Attila.

Az 50 milliós összeghatár nem az önkormányzat számláin mozgó pénz nagyságrendjére értendő, hanem a tranzakciós díjra.

Az 55 ezer lakosú város önkormányzati költségvetéséből, intézményeinek pénzforgalmából, az ide befizetett építmény- és vállalkozói adókból adódó pénzmozgás egy évben többmilliárdos nagyságrendű, amiért már érdemes lehajolni a magyar piacon működő bankoknak.

(Kiemelt kép: MBH Bank - illusztráció. Forrás: mbhbank.hu)