Balog Zoltánra cserélte Farkas Flóriánt a kormányfő, többi bizalmasát viszont megtartotta magának

2018. június 2., 09:44

Szerző:

Orbán Viktor miniszterelnöki biztossá nevezi ki Balog Zoltánt – derült ki a pénteki Hivatalos Értesítőből, amelyet a 444.hu szemlézett elsőként. A volt emberi erőforrás-miniszter feladata lesz, hogy

  • koordinálja a magyarországi romákkal kapcsolatos társadalmi egyeztetést irányító tevékenységet;
  • ellássa a roma felzárkózás kormányzati koordinációját;
  • és részt vegyen a roma kultúra értékeinek megőrzését és terjesztését, oktatását szolgáló tevékenységekkel fejlesztésekkel kapcsolatos feladatok ellátásában.
Fotó: Merész Márton

Balog tehát lényegében átvette Farkas Flórián LungoDrom, s volt Országos Roma Önkormányzat-elnök feladatköreit, noha ő kormánybiztos volt idáig. Balog Zoltán mindehhez egy ötfős titkárságot is kap a Miniszterelnökségen, munkáját Orbán Viktor kormányfő közvetlen irányításával végezheti.

A döntés pikantériája, hogy a Balog vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) súlyos hiányosságokkal küszködött akkor, amikor a romaintegrációs projektek és programok elszámolását, s az ezekért több esetben felelős Farkas Flórián elszámoltatásokat kellett volna végrehajtani.

Emlékezetes: 2016-ban az Európai Unió kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a roma gyerekek iskolai szegregációja miatt. Az oktatási elkülönítés miatt még idén is komoly bírálatok érkeztek Brüsszelből. A Farkas Flórián-féle Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) több mint egymilliárd forintot bukott a gyanús költéseik miatt, Balog tárcája ugyanis leállította a súlyos korrupciógyanút felvető támogatás kifizetését, csakhogy később az Emmi mégsem hagyta veszni a szervezetet: 1,3 milliárd forintos támogatást adott a jelentős költségvetési csalással gyanúsított ORÖ-nek.

Sokáig úgy tűnt, Farkas annak ellenére érinthetetlen, hogy a kormánynak egyre kínosabb a Híd a munka világába programban eltűnt 1,6 milliárd forint ügye, ahogyan az is, hogy lopott pénzből alapította a szervezetét, a Lungo Dromot. Roma politikai körökben nyílt titoknak és kész ténynek számít, hogy megkérdőjelezhető módszerekkel ugyan, de Farkas Flórián és a Lungo Drom több százezer szavazatot szerez a Fidesznek a parlamenti választásokon. Ezeknek a szavazatoknak a jelentőségére Závecz Tibor, a Závecz Research vezetője szerint vet némi fényt, hogy ha a Fidesz 2014-ben nem kapta volna meg ezt a hozzávetőlegesen félmillió voksot, a kormánypárt nyilvánvalóan elesett volna a kétharmados többségtől az Országgyűlésben.

Csakhogy a választásokat követően valami történhetett, hiszen a korábbi hűségeskük sora után Farkas ismét eltűnt a nyilvánosság elől, míg Balog az Emmi-miniszteri lant letétele után azonnal azzal állt elő: soha nem állt olyan jól a romák integrációja, mint most. Balog egyébként – konkrétumok említése nélkül – már akkor bejelentette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és a tárcavezetői székben őt követő Kásler Miklós támogatásával továbbra is részt vesz a romák felzárkózását célzó szakpolitika irányításában.

Pedig Balog hatévnyi csúcsminiszterkedés után nem a romaintegrációs ügyekre, hanem nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánítására a legbüszkébb. Nagy kérdés, megtörténik-e az elszámolás és az elszámoltatás az új miniszteri biztossal az eltűnt romaintegrációs pénzek, a magyar cigány-társadalom totális átverése ügyében. Balognak mindenesetre sajátos elképzelései vannak a romák problémáiról, a cigány gyerekek elkülönített oktatásáról, valamint integráció és asszimiláció kifejezésekről.

Fotó: MTI/Mészáros János

Eközben a kormány honlapjára feltöltötték, hogy kik lesznek miniszterelnöki megbízottak vagy kormánybiztosok a negyedik Orbán-kormányban. Az előző ciklusban öt miniszterelnöki biztos, tizennyolc miniszterelnöki megbízott és tizenkét kormánybiztos dolgozott. A Miniszterelnökség a hvg.hu idevágó kérdéseire nem válaszolt, ám a kormányzati honlap nyomán látható, kik folytathatják, kik kapnak új pozíciót.

Egyelőre 11 miniszterelnöki megbízott szerepel a kormányzati listán:

  • Dr. Bakondi György – Feladata: belbiztonsági kérdésekben történő személyes szaktanácsadás nyújtása.
  • Dr. Félegyházy-Megyesy Jenő József – Feladata: a nyugati magyarság, NGO/jótékonysági szervezetek nemzetközi kapcsolatai és működései, az észak-amerikai kapcsolatok és az ezekre vonatkozó média/PR kérdések körében szaktanácsadás nyújtása.
  • Dr. Klinghammer István – Feladata: a Magyar Corvin-lánc Iroda vezetése.
  • Dr. Szili Katalin (volt MSZP-s házelnök) – Feladata: személyes közreműködés a határon túli autonómiaügyek egyeztetési eljárásaiban.
  • Hegedüs Zsuzsanna Gabriella – Feladata: a társadalmi felzárkóztatást, a társadalmi konfliktusok kezelését és megoldását szolgáló jelen- és jövőbeli stratégiák kidolgozásával kapcsolatos kérdéskörökben szaktanácsadás nyújtása.
  • Kerényi Imre – Feladata: a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok elvégzése.
  • Kovács Miklós – Feladata: az ukrán helyzettel összefüggő magyar külpolitikai stratégiát érintő kérdéskörben személyes tanácsadás nyújtása.
  • Nagy István – a hazai gazdaság mozgásterének bővítése és versenyképességének erősítése témakörben szaktanácsadás.
  • Nyitrai Zsolt – Feladata: stratégiai társadalmi kapcsolatok összehangolása érdekében nyújtandó személyes szaktanácsadás.
  • Szőcs Géza – Feladata: személyes szaktanácsadás kulturális kérdések körében.
  • Tellér Gyula – Feladata: szaktanácsadás a kormánypolitika társadalomelméleti hátterével, valamint a hazai és nemzetközi politikai folyamatok történeti és aktuálpolitikai vetületével kapcsolatos kérdéskörökben.

Kormánybiztosi kinevezést eközben öten kaptak eddig az új ciklusban:

  • Andrew G. Vajna, a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos
  • dr. Fürjes Balázs kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztos (ő a Miniszterelnökség államtitkára is)
  • dr. Seszták Miklós - az egyes Kárpát-medencei gazdaságélénkítő programok és összehangolt fejlesztési feladatok, valamint turisztikai fejlesztések koordinációjáért felelős kormánybiztos
  • Gyopáros Alpár Ádám - a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos (ő a Miniszterelnökség államtitkára is)
  • Révész Máriusz - az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos

Ebből a körből került tehát ki Farkas Flórián, akit tehát nem kormánybiztosként, hanem közvetlenül Orbán Viktor keze alá dolgozó, elszámolással csakis neki tartozó miniszterelnöki megbízottként foglalkoztat.

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei Budapesten, egy II. kerületi vendéglátóhely ellenőrzése során, emiatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és megközelítőleg 50 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

Toroczkai László úgy gondolja, hogy a Mi Hazánk majálisán feltűnt náci karlendítőkről született fotó csak médiamanipuláció, hiszen a média egyik része le akarja járatni a mozgalmukat, a másik része pedig totálisan elhallgatja a pártjukat.