Valami nem oké a Balaton vizével, de nincs miniszteri biztos, aki foglalkozna vele

Vasárnap délután óta a Balaton nyugati részén majdnem mindenhol megjelent az alga a part mentén, amit a Balaton-parti polgármesterek már jeleztek. 

2022. június 27., 17:11

Szerző:

A Balaton-parti polgármesterek jelezték, hogy a múlt héten szórványosan, vasárnap délutántól pedig már szinte mindenhol megjelent a partmentén az alga a Balaton nyugati felén, és a helyzet hétfőre sem javult. A problémát jeleztük az illetékeseknek, így tudtuk meg, hogy nincs már miniszteri biztosa a Balatonnak – közölte az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnöke a HírBalatonnal.

Lombár Gábor szerint mindenképpen szükség lenne egy miniszteri biztosra, aki foglalkozik a tóval, és remélik, hogy ez csak egy átmeneti helyzet. Felidézte, hogy a 2019-es nagy algavirágzás után az okokat vizsgáló kutatók jelentős része arra jutott, hogy bizonyos körülmények kedvezhettek a tómeder mélyebb rétegeiben található foszfor felszabadulásának, ami újra előfordulhat.

Az elnök reméli, hogy mielőbb választ kapnak az illetékesektől, hogy milyen az algásodás mértéke, termelődik-e alga-toxin, mire kell számítani a következő forró napokban, mik a teendők a tóparti strandokon.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Varga György)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.