Bajban van az óvodapedagógus szak

Egyre súlyosabb a szakemberhiány.

2022. április 14., 09:10

Szerző:

Tizennégy éve nem felvételiztek olyan kevesen óvodapedagógus szakra, mint idén – írta az Eduline. Idén csak 2234-en jelentkeztek óvodapedagógus alapszakra.

Idén hatszázzal kevesebben felvételiztek erre a képzésre, mint tavaly, és körülbelül feleannyian, mint öt éve. A portál szerint ennek az lehet az oka, hogy az óvodapedagógusok fizetése igen alacsony, és csak a 15. „ledolgozott” évben emelkedik először – bruttó 6 ezer forinttal. Az alacsony jelentkezők számában az is közrejátszhat, hogy 2020-ban szigorítottak a felvételi szabályokon.

Ez a szám pedig a diplomszerzésig tovább csökken:

friss statisztikák szerint minden negyedik, de inkább minden harmadik óvodapedagógus szakos lemorzsolódik.

A képzésen 20–23 százalékos a lemorzsolódási arány, emellett a hallgatók 10-12 százaléka kilép a képzésből, vagyis nagyjából az egyetemisták harmada nem jut el a diplomáig. Tovább rontja a helyzetet, hogy sokan a diploma megszerzése után pár évvel otthagyják a pályát.

Ezáltal Nem véletlen, hogy jelenleg 459 álláshirdetést dob ki a közigállás.gov.hu oldal az „óvodapedagógus” szóra keresve. A probléma pedig egyaránt érinti a kistelepülések és a főváros óvodáit. Van olyan óvoda, ahová egyszerre négy-öt pedagógust is felvennének – ha lenne jelentkező.

(Kiemelt kép: Szelezsánné Gorzó Magdolna óvodapedagógus foglalkozást tart kiscsoportosoknak a kétegyházi Román Nemzetiségi Általános Iskola és Óvoda egyik termében 2019. január 16-án. Az intézmény ebédlővel és melegítőkonyhával bővült. fotó: MTI/Rosta Tibor)

 

19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.