Bajba kerülhet a Havanna-lakótelep a kilátásba helyezett távhő rezsiemelés miatt

Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere levelet írt Pintér Sándornak, amelyben aggodalmát fejezte ki a távhővel kapcsolatban, ugyanis a Havanna-lakótelepen távhő szolgáltatja a fűtést.

2022. szeptember 7., 17:09

Szerző:

A Havanna-lakótelepen 6 ezer család, közel 18 ezer ember megélhetését fenyegeti, ha a kormányzat meglépi a kilátásba helyezett távhő rezsiemelést – írta Szaniszló Sándor Facebookon.

A polgármester részletezte, hogy a Havanna lakótelepen ugyancsak távhő szolgáltatja a fűtést az iskoláknak, az óvodáknak, a bölcsődéknek, a nyugdíjas otthonnak, az orvosi rendelőnek és minden más közösségi épületnek. „A jelenlegi távhőszámlák sokszorosát kitevő rezsit az Önkormányzatunk sem képes megfizetni” – tette hozzá.

Emiatt levelet írt Pintér Sándornak, amelyben leírta. hogy a Havanna lakótelep nincs megfelelő minőségű hőszigeteléssel ellátva, így az épület lakóinak nincs lehetősége tudatos fogyasztóként mérsékelni fogyasztásukat. „A Havanna-lakótelepen élők ugyanis jellemzően nem tartoznak azon módosabb réteghez, akiknek nem okoz problémát az egyik hónapról a másikra sokszorosára emelkedő számla kifizetése” – írta. Megoldásként azt javasolta, hogy ne emeljék a távhődíjakat, ellenben indítsanak új, a fűtési rendszerek korszerűsítését, alternatív energiahordozók használatát ösztönző és hőszigetelést, nyílászáró-cserét célzó „Panelprogram+-t”.

Még a fűtési szezon előtt drágulhat a távfűtés ára

Korábban írtunk róla, hogy az Átlátszó iparági forrása szerint még a fűtési szezon előtt változnak a távfűtés-árak. Az informátor szerint már hetekkel ezelőtt érdeklődtek afelől, hogy hány lakás fogyaszt 24 gigajoule alatt. Ebből arra lehet következtetni, hogy ők lennének benne a kedvezményes körben. Emellett az is megtörténhet, hogy nem csak emelni fogják a távfűtés árát, hanem megszüntetik a rezsicsökkentést is egyes fogyasztóknak. Elvileg 24 gigajoule egy földszinti, szigeteletlen 75 nm-es panellakás fogyasztását jelenti. Magyarországon több mint másfél millió ember él mintegy 650 ezer távfűtéses lakásban, a távhővel ellátott települések száma 2020-ban megközelítette a százat.

(Kiemelt kép forrása: Facebook)

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.