Az óvodapedagógusoknak is elegük lett – több százan sztrájkolnak Budapesten

Egy óvodapedagógus szerint évtizedes szakmai múlttal rendelkező dolgozók annyit keresnek, mint egy 18 éves a Mekiben.

2022. október 21., 14:55

Szerző:

Számos budapesti óvoda maradt pénteken zárva, ugyanis az intézmények dolgozói polgári engedetlenségbe kezdtek – írja az Index.hu. Egy óvodavezető-helyettes elmondása szerint szánalmas az a pénz, amit hazavisznek. 

Annyit keresnek 37 év után, mint egy 18 éves a Mekiben

A dolgozók polgári engedetlensége miatt nem működnek az óvodák Budapest XV. és XIX. kerületében. Az intézmények szakemberei így hívják fel a figyelmet arra, hogy a tanárokéhoz hasonlóan nekik is alacsony a bérük. Az akcióhoz már a III., IV., és XIII. kerület több óvodája is csatlakozott.

Az aHang csütörtöki megmozdulásakor a résztvevők kilenc pontban sorolták fel a követeléseiket. Ekkor azt nyilatkozták, olyan alacsony az óvodapedagógusok bére, hogy nem lehet dolgozókat találni az intézményekbe. Az ATV-nek egy diplomás, 37 éves munkaviszonnyal rendelkező pedig úgy fogalmazott, „annyit keres, mint a Mekiben sültkrumpli-pucolással egy 18 éves”. Többek között emiatt döntött úgy a főváros XIX. kerületi óvodája, hogy egységesen polgári engedetlenségbe kezdenek.

Ám nem nyitotta meg kapuit a nebulók előtt Budapest XV. kerületében a Hétszínvirág Óvoda sem. Az óvodavezető-helyettes elmondása szerint sok az adminisztráció, és a létszámhiány miatt nem tudnak besegíteni egymásnak, emellett megélhetési gondjaik is vannak – írja a lap.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.