Az óvodapedagógusoknak is elegük lett – több százan sztrájkolnak Budapesten

Egy óvodapedagógus szerint évtizedes szakmai múlttal rendelkező dolgozók annyit keresnek, mint egy 18 éves a Mekiben.

2022. október 21., 14:55

Szerző:

Számos budapesti óvoda maradt pénteken zárva, ugyanis az intézmények dolgozói polgári engedetlenségbe kezdtek – írja az Index.hu. Egy óvodavezető-helyettes elmondása szerint szánalmas az a pénz, amit hazavisznek. 

Annyit keresnek 37 év után, mint egy 18 éves a Mekiben

A dolgozók polgári engedetlensége miatt nem működnek az óvodák Budapest XV. és XIX. kerületében. Az intézmények szakemberei így hívják fel a figyelmet arra, hogy a tanárokéhoz hasonlóan nekik is alacsony a bérük. Az akcióhoz már a III., IV., és XIII. kerület több óvodája is csatlakozott.

Az aHang csütörtöki megmozdulásakor a résztvevők kilenc pontban sorolták fel a követeléseiket. Ekkor azt nyilatkozták, olyan alacsony az óvodapedagógusok bére, hogy nem lehet dolgozókat találni az intézményekbe. Az ATV-nek egy diplomás, 37 éves munkaviszonnyal rendelkező pedig úgy fogalmazott, „annyit keres, mint a Mekiben sültkrumpli-pucolással egy 18 éves”. Többek között emiatt döntött úgy a főváros XIX. kerületi óvodája, hogy egységesen polgári engedetlenségbe kezdenek.

Ám nem nyitotta meg kapuit a nebulók előtt Budapest XV. kerületében a Hétszínvirág Óvoda sem. Az óvodavezető-helyettes elmondása szerint sok az adminisztráció, és a létszámhiány miatt nem tudnak besegíteni egymásnak, emellett megélhetési gondjaik is vannak – írja a lap.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A nap első felében javulnak a látási viszonyok, megszűnik a köd, a rétegfelhőzet az északkeleti megyékben zsugorodik, ugyanakkor délnyugat felől mediterrán ciklon egyre vastagabb magasszintű felhőzete húzódik fölénk – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.