Az osztrák kancellár pártja megszavazza a Sargentini-jelentést

2018. szeptember 11., 10:43

Szerző:

Sebastian Kurz osztrák kancellár pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) kiáll a Sargentini-jelentés mellett. A politikus  hétfőn este az osztrák közszolgálatnak adott interjúban közölte, hogy támogatja, hogy indítsák el a 7. cikkely szerinti eljárást a magyar kormány ellen. Azt is hozzátette, hogy ha elindul az eljárás, a Fideszt ki kell tenni az Európai Néppártból – írja a 444.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az osztrák koalíció másik pártja, a jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) viszont még szorosabban együttműködne a Fidesszel. Heinz-Christian Strache alkancellár hétfőn Facebook-oldalán írt arról, hogy szívesen dolgozna együtt Orbán Viktorral és a Fidesszel egy közös európai parlamenti frakcióban.

Strache ezzel arra reagált, hogy az osztrák néppárti képviselő, Ottmar Karas felfüggesztené a Fidesz tagságát az Európai Néppártban, a német CDU főtitkára, Annegret Kramp-Karrenbauer pedig közölte, hogy támogatják Manfred Weber álláspontját és az eljárás elindítását, ha a magyar kormány nem enged a jogállami kérdésekben. Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakciójának vezetője, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökhelyettese ugyanis hétfőn azt nyilatkozta, hogy az EPP azt várja, hogy Orbán Viktor kompromisszumkészséget mutasson a Sargentini-jelentés vitájában az európai partnerei irányába.

Strache véleménye szerint ez teljesen érthetetlen, és szívesen dolgozna együtt a Fidesszel, ha Orbánékat kiteszik az Európai Néppártból.

A Sargentini-jelentés vitáját ma délután tartják az Európai Parlamentben, ahol Orbán Viktor is felszólalhat, összesen hét perc erejéig. A várható vitáról és a szavazás menetéről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Tegnap 12:53

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.