Az orbánizmus kellett Európai Néppártnak, magát Orbán Viktort simán ejtették

2018. szeptember 22., 15:59

Szerző:

Hosszú interjút készített a Népszava Török Gáborral, amelyben a politikai elemző arról beszél, hogy amíg Orbán Viktor az áprilisi országgyűlési választásokon tényleg megnyerte a háborút, az európai politikában most, a Sargentini-jelentés elfogadása után már inkább csak Emmanuel Macron francia elnök vudubábujának a szerepét töltheti be.

Ami Magyarországot illeti, Török Gábor azt állítja, Magyarország Orbán Viktoré, a miniszterelnökben pedig megvan az igény, hogy és meg is van az igény, a hatalmát a médiától a gazdaságig minden területen érvényesítse.

– Bármit el tudok képzelni: királyságot, elnöki rendszert, tényleg bármit

– mondja erről a politikai elemző, aki szerint amíg a miniszterelnök mögött ott áll 2,5-3 millió választó, azt csinál, amit akar.

– Ha pedig elveszíti, tök mindegy, hogy mit akar majd. Vége van, neki is, meg mindenkinek a Fideszben

– fűzi hozzá. Ebben a helyzetben a magyarországi ellenzék szinte említést sem érdemel, amire ékesszóló példát jelent – meséli – hogy nemrég beszélt egy jobbikos politikussal, aki még a pártja elnökének a vezetéknevére sem emlékezett.

Fotó: MTI/EPA/Laurent Dubrule

Ehhez képest az Európai Unióban teljesen más Orbán Viktor és a Fidesz helyzete. Bár Orbán Viktornak az volt a célja, hogy

„aki Magyarországon Isten, király, császár, legalább Európában ne csak a duma jogával rendelkezzen, hanem némi politikai döntéshozatali befolyásolási szerephez jusson”, 

ezt a pozícióját a miniszterelnök elveszítette a Sargentini-jelentés elfogadásával a Fidesz pártcsaládjában, az Európai Néppártban is. A kérdés nyilván az, hogy a 2019. május 26-29-i EP-választásokon mi történik, Török Gábor pedig úgy véli, nem igaz, hogy az Európai Néppárt az EP szociáldemokratáival (S&D) és liberálisaival (ALDE) ápolt jó viszony miatt ültették szégyenpadra a Fideszt. Mivel Orbán Viktor megosztó politikus, az Európai Néppárt eljutott arra a pontra, hogy kívül szeretné látni a miniszterelnököt a pártcsaládon úgy, hogy a szövegét átveszik.

– Az orbánizmus nyert, Orbán Viktor nem

– mondja erről. Felhívja a figyelmet arra is, hogy Orbán Viktor az európai politikai színtéren a leginkább csak Emmanuel Macron francia elnök Gyurcsány Ferencének, „vudubábujának” a szerepét játszhatja. Ez arról szól, hogy a francia elnöknek Orbán Viktor ugyanaz, mint Gyurcsány Ferenc a magyar miniszterelnöknek, vagyis érdemes újra és újra legyőzni, mert azzal a Marine Le Pen fémjelezte francia szélsőjobboldalt gyengíti. (Emmanuel Macron hónapok óta ejt el Orbán Viktort kritizáló megjegyzéseket a nyilvánosság előtt és viszont, a kis verbális háborúban pedig ő áll nyerésre a magyar miniszterelnökkel szemben. Erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.)

Török Gábor Németország szerepéről is beszél az ügyben, azt állítva, meglepte, hogy Angela Merkel pártja, a CDU ennyire beleállt a konfliktusba Orbán Viktorral szemben. Szerinte ennek az szélsőjobboldali Alternative für Deutschland feltűnése, amely Orbán Viktort tekinti az egyik példaképének, a német kancellár pedig nem akar kiállni a belpolitikai riválisa amellett. (Bajorországban – fűzhetjük hozzá – október 14-én tartományi választások várnak a CDU testvérpártjára, a CSU-ra, amelynek az egyik fő ellenfele borítékolhatóan az AfD lesz megméretésen. A CSU el is kezdett hajtani a szélsőjobboldali szavazatokra, elkezdte követelni a menekültpolitika szigorítását, a majdnem szakításig fajuló vitában  pedig végül Angela Merkelnek kellett engednie a CSU-s belügyminiszterrel, Horst Seehoferrel szemben.)

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárást egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.