Az Orbán-kormány az MTA EU-s forrásait akarja megszerezni, ezért erőszakolná ki az átalakítást

2019. május 28., 13:57

Szerző:

Korábban már több portál – köztük az ugytudjuk.hu – is megírta, hogy a magyar kormány jó okkal próbálja maga alá gyűrni a Magyar Tudományos Akadémiát, illetve annak kutatóhálózatait. A Magyar Narancs az MTA-t átalakító törvénytervezetet értelmezve megerősítve látja,

hogy az Orbán-kormány szeretné elosztani az Európai Unió kutatásra és fejlesztési célra megemelt támogatásait.

A 2021-2027-es uniós költségvetési ciklusra az Európai Bizottság a korábbiakhoz képest sokkal nagyobb összeget kíván fordítani innovációra és kutatásra, azaz K+F+I (kutatás, fejlesztés, innováció) tevékenységek támogatására. Ezeket az összegeket eddig a magyar egyetemek mellet nagyrészt a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózata tudta lehívni egy összetett pályázati rendszeren keresztül.

Az új törvénytervezet szerint azonban „a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal átveszi a vonatkozó uniós támogatások kezeléséhez kapcsolódó feladatok egy részét a minisztertől”. Bár elsőre ez úgy tűnhet, Palkovics László miniszter jogköre csorbul, az NKFI a kormány befolyása alatt működik. Ugyanis a jövőben egy kormányzat által irányított testület, a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács (NTT) kezelné az NKFI pénzeinek szétosztását.

„A következő évtizedben a kohéziós politika segíteni fogja az összes régiót az ipar modernizálásában és az innovációba, valamint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású körforgásos gazdaságra való átállásba történő beruházásban. Emellett javaslatunk hozzájárul a vállalkozásbarát európai környezethez, meghatározva a növekedéshez, a munkahelyteremtéshez és a beruházásokhoz szükséges feltételeket.”

nyilatkozta az EU-s költségvetési tervezet tavaly májusban kialakított szempontjairól Jyrki Katainen, az Európai Bizottság munkahelyteremtésért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért felelős alelnöke. Az Európai Bizottság legalább 373 milliárd eurót tervez elkölteni kutatásra és fejlesztésre a tagállamokban.