Az olasz miniszterelnökkel találkozott Novák Katalin

Giorgia Melonival folytatott „baráti beszélgetést" Novák Katalin.

2023. május 17., 08:28

Szerző:

Olaszország miniszterelnökével, Giorgia Melonival folytatott „baráti beszélgetést" Novák Katalin köztársasági elnök Reykjavíkban - írta az államfő szerdán a Facebook –oldalán.

Novák Katalin azt írta: „szövetségesek vagyunk könnyű és nehéz időkben egyaránt". Hozzátette, hogy a hagyományos családi értékek mellett, az illegális migráció ellen is közösen lépnek fel. Az államfő kedden Emmanuel Macron francia elnökkel egyeztetett Reykjavíkban, ahol Európa 46 országának vezetői gyűltek össze az Európa Tanács tagországainak csúcstalálkozóján. A magyar köztársasági elnök a hivatalos Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében felidézte, hogy húsz éve nem volt példa olyan csúcstalálkozóra, amely most kezdődik az izlandi fővárosban. „A tanácskozás előtt Emmanuel Macron francia elnökkel egyeztettünk. Európának stratégiai autonómia kell, hogy saját érdekei mentén tudjon döntéseket hozni. Ehhez azonban mihamarabbi béke szükséges Ukrajnában. Számítunk egymásra" – írta Novák Katalin.

(Kiemelt képünkön Novák Katalin. Fotó: MTI/Sándor-palota)

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.