Az olasz miniszterelnökkel találkozott Novák Katalin

Giorgia Melonival folytatott „baráti beszélgetést" Novák Katalin.

2023. május 17., 08:28

Szerző:

Olaszország miniszterelnökével, Giorgia Melonival folytatott „baráti beszélgetést" Novák Katalin köztársasági elnök Reykjavíkban - írta az államfő szerdán a Facebook –oldalán.

Novák Katalin azt írta: „szövetségesek vagyunk könnyű és nehéz időkben egyaránt". Hozzátette, hogy a hagyományos családi értékek mellett, az illegális migráció ellen is közösen lépnek fel. Az államfő kedden Emmanuel Macron francia elnökkel egyeztetett Reykjavíkban, ahol Európa 46 országának vezetői gyűltek össze az Európa Tanács tagországainak csúcstalálkozóján. A magyar köztársasági elnök a hivatalos Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében felidézte, hogy húsz éve nem volt példa olyan csúcstalálkozóra, amely most kezdődik az izlandi fővárosban. „A tanácskozás előtt Emmanuel Macron francia elnökkel egyeztettünk. Európának stratégiai autonómia kell, hogy saját érdekei mentén tudjon döntéseket hozni. Ehhez azonban mihamarabbi béke szükséges Ukrajnában. Számítunk egymásra" – írta Novák Katalin.

(Kiemelt képünkön Novák Katalin. Fotó: MTI/Sándor-palota)

Tegnap 17:27

Nemzetközi partnerei kemény bírálatot fogalmaztak meg a magyar miniszterelnökkel szemben, mivel nyugati szövetségesei szerint Orbán Viktor magyar kormányfő a „békemisszióját”  összemosta az épp betöltött soros elnökséggel. Ennek egyik bizonyítékául azt hozták fel, hogy Orbán a közösségi médiában az elnökségi logót is használta a „békemissziós" fotókon. Ennek azonban vége, az EU soros elnökségi logója már nem szerepel Donald Trump korábbi amerikai elnökkel folytatott találkozóról pénteken megosztott fényképeken.

Korábban bejelentették, hogy eltűnt, majd egész éjszaka keresték azt a férfit, akinek a holttestét végül hajnalban sikerült kiemelniük a kutatócsapatoknak a Balaton vizéből.