Elemzők szerint az MNB még mindig csak kullog az infláció mögött

Hiába emelte az MNB 30 bázisponttal a jegybanki alapkamatot, ez még mindig nem elég.

2021. december 14., 16:53

Szerző:

A monetáris tanács 30 bázisponttal emelte a jegybanki alapkamatot, az elemzők szerint a piaci várakozásoktól némileg elmaradó mértékben emelt kamatot az MNB – számolt be kedden az MTI. 

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa

  • 30 bázisponttal 2,4 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot,
  • 80 bázisponttal 2,4 százalékra az egynapos betét kamatát,
  • az egynapos és az egyhetes fedezett hitel kamata 30 bázisponttal emelkedett 4,4 százalékra.

Előző, novemberi kamatdöntő ülésén a monetáris tanács ugyancsak 30 bázisponttal emelte, 2,1 százalékra az alapkamatot és bejelentette, hogy ismét elválasztja az egyhetes betét kamatát az alapkamattól. Azóta kétszer 40, majd kétszer 20 bázisponttal összesen 120 bázisponttal emelte az alapkamat fölé az egyhetes kamatot, amely így 3,3 százalékos volt a múlt héten.

Elemzők kedden 30-50 bázispontos kamatemelésre számítottak, megjegyezve, hogy ez nem jelent tényleges szigorítást, hiszen az egyhetes kamat lett az irányadó ráta, ugyanakkor üzenet a piacnak, hogy az MNB továbbra is kész lépni az infláció leszorítása érdekében.

A testület júniusban jelentette be és kezdte meg kamatemelési ciklusát, amely közlése szerint addig tart, amíg az infláció vissza nem tér a fenntartható sávba.

Azonban elemzők szerint a piaci várakozásoktól némileg elmaradó mértékben emelt alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank kedden. 

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágvezetője az MTI-nek küldött kommentárjában kiemelte, a jegybank a várakozásoknak megfelelően tovább szigorított a monetáris kondíciókon, bár az alapkamatot tekintve ennek mértéke minimálisan kisebb volt a vártnál.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője, valamint az Equilor Befektetési Zrt. elemzése szintén arra mutatott rá, hogy a várakozásoknak megfelelően emelt alapkamatot a jegybank, de annak mértéke kissé elmaradt a 2,5 százalékos elemzői konszenzustól.

(Kiemelt kép: A magyar jegybank székháza, 2004. október 22., MNB. Fotó: Attila Kisbenedek / AFP)

17:04

Vasárnap néhány órára kisüthet a nap, ám a keleti országrészben erősebb felhősödés várható. Bár veszít az erejéből, erős marad a szél. Éjszaka a kemény fagyok is megérkeznek. 

16:55

A Magyar Orvosi Kamara meghatározta követeléseit, politikai és társadalmi konszenzust várnak el az ellátás javítása érdekében.  Követeléseik nyomatékosításaként a magyar orvosok képviselői úgy határoztak, nem viszik tovább a rossz egészségügyi rendszert a hátukon: a tagság eredményes tárgyalás hiányában a kórházak ügyeleteit biztosító önkéntes többletmunka felfüggesztése, az új háziorvosi ügyeleti szerződések aláírásának megtagadása és feladatellátási szerződéseik felmondása mellett dönt.

16:23

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom korábbi elnöke, európai parlamenti képviselő jövőértékelő beszédet tartott. A párt EP-képviselője gyermekvállalás miatt nem indult újra a tisztújításon, a pozíciót jelenleg Gelencsér Ferenc tölti be.

14:56

Reggel óta meg sem állnak a tűzoltók, folyamatosan dolgoznak a szél okozta károk felszámolásán. Kora délutánig több mint 2300 tűzoltói beavatkozásra volt szükség, elsősorban a Dunántúlon. Több mint százezer fogyasztási hely maradt áram nélkül az elszakadt vezetékek miatt.