Az iskoláknak még nem kell átállniuk fafűtésre

A Klebelsberg Központ nyáron még arra szólította fel a tankerületeket, hogy mérjék fel, lehet-e fával fűteni az iskolákban. A fűtési szezon napokon belül elkezdődik, de a központ válasza szerint egyik iskolában sem indítják a szezont fafűtéssel.

2022. október 13., 19:41

Szerző:

Július végén ismerte el a Klebelsberg Központ, hogy valóban felmérik, át lehet-e állni fatüzelésre az iskolákban, s ha igen, mely intézmények lennének ezek. Akkor azzal magyarázták a felmérést, hogy minden alternatív fűtési lehetőséget fel kell mérni az intézmények zavartalan működésének érdekében.

Azt is mondták a tanév eleje előtt, hogy a kormány kompenzálja a tankerületi központok megnövekedett rezsiköltségeit, s hogy számos iskola van, ahol gond nélkül át lehet állni fával történő fűtésre.

Az mfor.hu felkereste a Klebelsberg Központot, hogy hány iskola tud, vagy fog átállni fatüzelésre.„A Klebelsberg Központhoz érkezett adatok alapján ugyan számos intézmény képes átállni vagy integrálni alternatív fűtési rendszert, de egyelőre ezekre nincsen szükség. A tankerületi fenntartású köznevelési intézmények fűtése szerződésekkel biztosított, és a fűtési szezon kezdetével mindenhol el is indul” – adták válaszul.

Hozzátették, hogy a Belügyminisztérium folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet.

(Kiemelt képünk illusztráció: Elszámolt Erzsébet-utalványokból készült brikettet pakol a kazánba Ternyák Sándor fűtő a tiszaigari általános iskolában 2013. október 16-án. Az intézmény 29 tonna brikettet kapott. MTI Fotó: Mészáros János)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.