Az energiaügyi miniszter lemondását követeli az LMP

Az ellenzéki párt szerint a kormány pénteken hatályba léptetett veszélyhelyzeti kormányrendelete a szennyező, környezetromboló cégeknek kedvez.

2023. szeptember 24., 14:17

Szerző:

Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke vasárnap pécsi sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány a háborús vészhelyzetre hivatkozva olyan rendeletet fogadott el és léptetett hatályba, amely lehetővé teszi, hogy „a szennyező, környezetpusztító cégek el tudják kerülni a bírságokat, és amely lehetetlenné teszi súlyos környezetszennyezés esetén az üzemek bezárását” – mondta.

Úgy vélekedett:

a kormány ezzel letette a fegyvert, teljes önfeladást hajtott végre az idegen ipari szereplők, az akkumulátorgyárak előtt.

Szerinte a jogszabállyal minden lehetőséget megad Magyarország a szennyező cégeknek profitszerző tevékenységükhöz a környezetvédelem teljes feladásával. Emlékeztetett arra, hogy az LMP már bejelentette: az Alkotmánybírósághoz fordul a környezetvédelmi intézményrendszer „megsemmisítése” miatt.

Lantos Csaba tárcavezető „vagy nem tudja értelmezni, hogy egy rendeletnek mi a tartalma és mi lesz a következménye, vagy annyira súlytalan, hogy nem tudta megakadályozni a kormányt a rendelet megalkotásában” – fogalmazott Keresztes László Lóránt.

Az sem oldaná meg a helyzetet, ha a kormány – az ígéreteknek megfelelően – visszavonná a rendeletet, ugyanis „kaotikus a veszélyes ipari üzemek, akkumulátorgyárak engedélyezési eljárása”– tette hozzá, kiegészítve azzal, hogy „több esetben a kormány ad felhatalmazást a legszigorúbb környezetvédelmi engedélyezési eljárások alól” és szerinte egyébként is folyamatosak a botrányok a szennyező üzemek engedélyezési eljárásai körül.

Keresztes László Lóránt szerint egyértelművé kell tenni, hogy

„a szuverenitás teljes feladásáról van szó, amikor idegen gyártók, befektetők érdekében a kormány feláldozza, áruba bocsátja Magyarország természeti kincseit”.

Kiemelte: soha nem lehet nemzeti cél, hogy ezt megtegye egy kormány, ezért az LMP „minden erejével küzdeni fog e folyamatok ellen”.

(Kiemelt képünk forrása: Dr. Keresztes László Lóránt Facebook oldala.)