Az aszályalap huszonnégyszereséért veszi meg a Vodafone-t a kormány

Nemzetstratégiai jelentőségű akció keretében az aszálykárra fordított összeg huszonnégyszereséért veszi meg a Vodafone-t a kormány. Ez az összeg egyben megfelel a kata szigorításból beszedni kívánt adó négyszeresének. 

2022. augusztus 22., 16:58

Szerző:

715 milliárd forintért vásárolja be magát a Vodafone Magyarország Zrt. – be a magyar állam. A tranzakcióról Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszer úgy beszél, mint közérdekű, nemzetstratégiai jelentőségű akcióról.

A magyar állam a 49 százalékos tulajdonjogot, mintegy 350-360 milliárd forintot, az adófizetők pénzéből tervezi kicsengetni.

A másik 51 százalékot pedig a Mészáros Lőrinc egykori érdekeltségébe tartozó, névleg Jászai Gellért irányítása alatt álló, NER tulajdonjogban lévő 4IG Nyrt. szerzi meg. 

Mindent a versenyképességért 

Kele János, a Momentum elnökségi tagja Facebook posztjában rámutatott, hogy a Vodafone felvásárlására szánt összeg az aszálykárok enyhítésére elkülönített 12,5 milliárd forintnak mintegy huszonnégyszerese, a kata szigorításból beszedni kívánt adónak pedig a négyszerese.

 

Nagy Mártonnak a Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelent közleményben olvasható, hogy azért olyan nagy jelentűségű ez a tranzakció, mert hozzájárulhat Magyarország versenyképességének a javításához. Az kétségtelen, hogy ez ráfér az államháztartásra: a Népszava szerint az energiaválság miatt az államnak több, mint ezer milliárdos extra kiadással kell számolnia, ráadásul az államháztartás hiánya már az első hét hónapban 2600 milliárd forint. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock.com)

 

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.