Az akadémiai dolgozók szívesen ellátják tanácsokkal Palkovics Lászlót, ha alkalmatlannak érzi magát feladatai ellátására

2019. február 18., 21:30

Szerző:

Hagyjon fel Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az ötletszerű, naponta változó javaslatokkal – üzeni az Akadémiai Dolgozók Fóruma a tárcavezetőnek. Az ADF közleményében azt írja, hogy aggodalommal figyelik a dolgozók az ITM újabb és újabb felvetéseit a Magyar Tudományos Akadémia átalakításával és az akadémiai vagyon kiszervezésével kapcsolatban.

Fotó: Merész Márton

A fórum közleményét arra reagálva adta ki, hogy egy múlt heti megbeszélés jegyzőkönyve szerint az Orbán-kormány egy alapítványba szervezné ki  az MTA kutatóintézeteit és vagyonát a Corvinus  mintájára, a jelenleg közalkalmazotti státuszú munkatársak elveszítenék jogviszonyukat, az MTA pedig teljes kutatóhálózatát, ezzel együtt vagyona nagy részét is.

„A Magyar Tudományos Akadémia a legnagyobb közbizalmat élvező, közel 200 éves nemzeti intézményünk, nemzeti önazonosságunk letéteményese. Szétverése visszafordíthatatlan károkat okozhat a magyar nemzetnek. A magánvagyonok kezelésére létrehozott alapítványi forma alkalmatlan arra, hogy nemzeti vagyonunkat kezelje”

– írja az ADF.

Álláspontjuk szerint az újonnan létrehozandó alapítványok nem illeszkednek a magyar jogrendbe, és számos aggályos rendelkezést tartalmaznak. A törvénytervezet szakít a Polgári Törvénykönyv garanciáival, és megnehezíti a vagyon állami ellenőrzését is.

Az ADF úgy véli, a Magyar Tudományos Akadémia esetében tisztázatlan az is, mi tenné ki az alapítvány vagyonát, csak burkolt utalások vannak az MTA jelenlegi vagyonára.

– A Magyar Tudományos Akadémia valódi értéke a kiművelt emberfőkben rejlik, ezt szolgálja az ingó és ingatlan vagyon, a laborok, kutatóházak, műszerek és gyűjtemények. Ezen vagyonelemek értékesítése a kutatást lehetetlenítené el – jegyzik meg.

Az Alaptörvényre és az Akadémiai törvényre tekintettel az Akadémiai Dolgozók Fóruma határozott nemet mond a miniszter azon tervére, hogy a Magyar Tudományos Akadémiát magánvagyon-kezelői alapítványokba szervezze ki. Felszólítják a minisztert, hogy tárgyalásai során ne vegyen igénybe ügyvédi irodákat.

Közleményük az alábbi megjegyzéssel zárul:

„Ha alkalmatlannak érzi magát feladatai ellátására, forduljon hozzánk: szívesen ellátjuk tanácsokkal arra nézve, hogyan lehet egy korszerű akadémiai intézményrendszert működtetni.”