Az adófizetők 231,8 millió forintot fizetnek a keszthelyi vadásztárlat bemutatkozásáért

A Semjén Zsolt rendezte vadászkiállítás költségei már a 80 milliárd forintot is megközelíthetik.

2021. augusztus 18., 14:59

Szerző:

A keszthelyi kastélymúzeum vadászati tárlata 231,8 millió forintért mutatkozik be a Semjén Zsolt rendezte „Egy a Természettel” vadászati kiállítás budapesti helyszínén, a Hungexpón, írja az Átlátszó. A cikkben emlékeztetnek, ez az összeg egymagában csaknem felemésztené azt a keretet, amelybe az első bejelentések szerint a teljes „világkiállítás” került volna. Semjén 2017-ben még azt emlegette, hogy „csak” 387,5 millió forint közpénzbe fog kerülni a kiállítás, mostanra már talán a 80 milliárdot is közelítik a költségek.

A keszthelyi kastélymúzeum vadászkiállítására nyílt közbeszerzést írtak ki. Egyetlen pályázó volt, a budapesti Kiállítás Tervező, Kivitelező és Szolgáltató Kft., amellyel augusztus 5-én a Helikon Kastélymúzeum Kft. le is szerződött. Az állami Helikon Kastélymúzeum Kft. Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) tulajdonosi joggyakorlása alatt működik.

A vadásztárlatot a Hungexpo F pavilonjában lehet majd megtekinteni. A 231,8 millióból kijön a padlóburkolat (pl.: műfű) legyártása és beépítése, a reflektorok felszerelése és az installáció elszállítása is. Az installáció 50 százalékát ugyanis abba keszthelyi Vadászati Múzeumba viszik, amit idén 1,5 milliárd adóforintból bővítettek.

(Kiemelt kép: Érdeklődők nézik a trófeákat a II. Festetics Trófeaszemlén a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeumának területén 2013. szeptember 14-én. A kiállításon világrekord hazai trófeák, egyedülálló vadászati gyűjtemény és eddig még nem látott fegyvertörténeti érdekességek láthatók. Fotó: Varga György / MTI)