Ausztria az Európai Bíróságnál kopogtat az Európai Parlament előterjesztése miatt

Ausztria panaszt emel az Európai Bíróságnál az Európai Parlament szerdai döntése miatt, amellyel az uniós képviselőtestület plénuma az Európai Bizottság előterjesztésére a nukleáris- és földgázenergiát „zöld és fenntartható” átmeneti energiaforrásnak minősítette – jelentette be az osztrák környezetvédelmi, energiaügyi és innovációs miniszter.

2022. július 6., 17:53

Szerző:

 Leonore Gewessler közleményében azt írta: Különösen az ukrajnai háború fényében nem engedhetjük meg, hogy „zöldfestő programot” működtessünk a nukleáris- és földgázenergiába való befektetések terén. (...) Az atomenergia és a földgáz felhasználása nem járul hozzá a klímavédelemhez.

Az Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülésén megszavazta az Európai Bizottság úgynevezett energia-taxonómia előterjesztését.

Az osztrák miniszter azt is jelezte, hogy Bécs igyekszik további tagállamokat gyűjteni a jogi beadvány támogatásához. Luxemburgi kollégája, Claude Turmes szerdán a Twitteren megerősítette, hogy a nagyhercegség szintén az Európai Bírósághoz fordul ebben az ügyben.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MOIRENC Camille / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP)

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.