Átverés a Temun: ezek a leggyakoribb módszerek, érdemes résen lenni

A manapság legnépszerűbb kínai webáruház nevével trükköznek a csalók, az átverés hátterében 

2024. február 5., 11:56

Szerző:

A Temu az elmúlt hónapokban elképesztő sebességgel növekedett, a magyarországi eladások is rekordokat döntenek. A kínai óriás térnyerésének árnyékában egyre nehezebb magyar szereplőként labdába rúgni, a webshopok jelentős része újratervezésre kényszerül, miközben egyre több mobiltelefonra töltik le a Temu alkalmazását és rendelnek éjjel-nappal. Vannak, akik szerint a népszerűség hátterében az áll, hogy a legtöbb e-bolt túlárazza a termékeit, a kínai oldalról viszont olcsóbban is beszerezhető ugyanaz, ráadásul a közösségi média csoportok kommentszekciója szerint megbízhatóan működik. Kérdés, hogy valóban megbízhatunk-e minden olyan lehetőségben, ami a Temuhoz köthető?

Az ESET kiberbiztonsági szakértői összegyűjtötték azokat az átverési módokat, amiket a Temu webshopjában a leggyakrabban észleltek, a listát az an antivirus blog közölte.

A Temu és a sztárok pucér képei

A Temu felületén levásárolható összeg vagy kupon szerezhető, ha valaki másokat is vásárlásra ösztönöz az oldalon, és ők felhasználják az ajánlói kódot – olvasható a cikkben. A csalók a közösségi médiában trükkös megoldással gyűjtenek maguknak krediteket. Például fotókat tesznek közzé egy hírességről a Twitteren vagy a TikTokon egy olyan üzenettel, ami arra utal, hogy a felhasználók a sztárok aktképeihez férhetnek hozzá, ha beírják a kódot a Temu oldalán. Képek természetesen nincsenek, a csalók egyszerűen kedvezményeket gyűjtenek.

Fortnite/Roblox kedvezmények

A fenti taktikához hasonlóan a csalók gyakran ingyenes Roblox Robux ajándékkártyát hirdetnek a közösségi médiában, amellyel a felhasználók fejleszthetik avatárjukat vagy különleges képességeket vásárolhatnak a játékplatformon. Ehhez mindössze annyit kell tenniük, hogy beírják az ajánlókódjukat a Temu felületén. Szintén népszerű a ritka Fortnite karakter kinézetek, azaz skinek megszerzésének ígérete, amiből persze semmi sem igaz. A csalók csupán kihasználják a közösségimédia-felhasználók kíváncsiságát, valamint azt a tényt, hogy a Temut nem ismeri mindenki.

Hamisított termékek a Temun

Jelenleg nincs arra utaló bizonyíték, hogy a Temu kizárólag hamisított termékeket forgalmazna. Születtek viszont beszámolók olyan másolatokról, amelyek a hamisítás határát súrolják, de nem lépik át azokat. Ha egy felhasználó rákeres például egy Apple termékre, akkor az eredetihez hasonlító termékeket talál, töredékáron, ami azért gyanúra ad okot – mondják az ESET szakértői.

Együttműködés hírességekkel

A Temu népszerűségét használja ki az a taktika is, amely során a csalók hírességek nevében tesznek közzé bejegyzéseket, mintha az adott sztár kereskedelmi partnerségben állna a webáruházzal. A cél az, hogy rávegyék a rajongókat a posztban szereplő ajánlókód beírására a Temu oldalán, cserébe pedig azt ígérik, hogy kedvezményes áron vásárolhatnak a kollaboráció termékeiből. Természetesen ez is hazugság.

90 százalékos akciók

A blog cikke szerint azokkal a weboldalakon látható és e-mailekben érkező reklámokkal is érdemes óvatosan bánni, amik hatalmas kedvezményeket ígérnek a Temu széles termékkínálatára. Az ilyen reklámokban szereplő linkek egy adathalász oldalra vezetnek, ahol a hackerek megszerezhetik a bankkártyaadatokat, az átvert felhasználó viszont sosem kapja meg a rendelését.

 (Kiemelt kép: Shutterstock)

2024. május 16., 16:43

Nem lesz egyhangú az időjárás hazánkban a következő napokban. Zivatarra, felhőszakadásra, jégesőre, szélre és napsütésre egyaránt számítanunk kell, de fázni biztosan nem fogunk.

2024. május 16., 13:52

110 új, várhatóan 2029-ben megérkező villamosra tervez kiírni közbeszerzést a BKK. Az idéntől érkező alacsonypadlós CAF-ok 2026 végéig megjelennek majd több új helyen, köztük a 2-es villamos vonalán is, emellett pedig több nagy fejlesztést is tervez a vállalat – derült ki a BKK Villamosfejlesztések Budapesten című sajtótájékoztatóján, amit a Száva kocsiszínben tartottak a vállalat szakemberei és Karácsony Gergely főpolgármester. Vitézy Dávid szerint viszont Karácsony Gergely olyan fejlesztésekkel kampányol, amelyeket pont ő akadályozott, szerinte a főpolgármester egyetlen villamosberuházás előkészítését sem tudja felmutatni 5 év alatt