Hamarosan kiderül, ki lesz a kormány korrupcióellenes hatóságának feje

Érvényes az Integritás Hatóság elnöki és elnökhelyettesi tisztségeire kiírt pályázat, mivel mind az elnöki, mind az elnökhelyettesi pozícióra pályázók száma meghaladta a betöltendő pozíciók kétszeresét, közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke pénteken.

2022. október 28., 15:57

Szerző:

Windisch László közleményében felidézte: az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzéséről szóló törvény létrehozza az Integritás Hatóságot. A hatóság elnökét és elnökhelyetteseit az ÁSZ elnöke javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki hat évre, első alkalommal legkésőbb 2022. november 4-ig.

A hatóság elnökének és elnökhelyettesének tisztségére a Hatóság Igazgatósága Tagjainak Kiválasztásáért Felelős Alkalmassági Bizottság október 14-én nyílt és nyilvános pályázatot írt ki. A pályázatra jelentkező személyek közül a hatóság elnökének és elnökhelyettesének tisztségére alkalmasnak minősített, és így a pozíció betöltésére javasolható személyek névsoráról az alkalmassági bizottság dönt. A törvényi feltételek meglétét az alkalmassági bizottság vizsgálja minden pályázó esetében. Az ÁSZ elnöke az alkalmasnak minősített jelöltek közül választhatja ki az Integritás Hatóság elnökét és két elnökhelyettesét. Emiatt az ÁSZ elnöke a kiválasztási eljárásban nem a törvényi feltételek teljesülését vizsgálja, hanem az Integritás Hatóság irányításához szükséges szakmai, vezetési kompetenciák meglétét, és ezek értékelése, rangsorolása alapján fogja javaslatát megtenni a köztársasági elnöknek - hangsúlyozta Windisch László.

Az Integritás Hatóság elnöki tisztségére az ÁSZ elnöke az általa összeállított és a számvevőszék honlapján nyilvánosságra hozott értékelési keretrendszer alapján a legmagasabb pontszámot elért pályázót fogja jelölni. A közlemény szerint annak érdekében, hogy az Integritás Hatóság teljes mértékben be tudja tölteni jogszabály szerinti funkcióját, a lehető legjobb, legszélesebb körű kompetenciával rendelkező igazgatóság összeállítására van szükség. Ezért az ÁSZ elnöke az Integritás Hatóság elnökhelyetteseinek kiválasztásakor az egyénileg elért pontszámok mellett a leendő igazgatóság, mint egység szakmai kompetenciáira is figyelemmel lesz. Az igazgatóság egyes tagjainak szakmai tudását, szakterületét, képességét kellő módon kiegészítő igazgatóság összeállítása szolgálja legjobban az Integritás Hatóság céljainak elérését - emelte ki Windisch László. Az alkalmassági bizottság által a hatóság elnökének és elnökhelyettesének tisztségére alkalmasnak minősített személyeket az ÁSZ elnöke külön-külön meghallgatja. A közlemény szerint a kiválasztási eljárás eredményéről és a köztársasági elnöknek megtett javaslatról, valamint az érintettek hozzájárulása esetén az értékelési pontszámokról az ÁSZ elnöke közleményben fogja tájékoztatni a nyilvánosságot, legkésőbb november 3-ig.

(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)