Mindenhonnan folyik a víz a házakban: hatalmas kárkifizetésekre készülhetnek a biztosítók

Az elmúlt napok extrém időjárása miatt óriási kárkifizetésekre készülhetnek a biztosítók. 

2024. szeptember 17., 12:11

Szerző:

A napokban lezúduló hatalmas mennyiségű csapadék miatt már most most nagyon sok kárbejelentés érkezett a biztosítók irányába – mondta el az InfoRádióban Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkusz értékesítési és kommunikációs igazgatója. Mindez azt is jelenti, hogy hatalmas kárkifizetésekre kerülhet sor. 

Rekord összegek 

Az igazgató elmondta, a közeljövőben további kárbejelentések is várhatók, a pontos kárösszegek pedig egyelőre nem láthatók, viszont a bejelentett kártípusok és azok aránya alapján valószínűsíthető, hogy mire az eső- és árhullám levonul, rekord összegű kifizetésre kerül majd sor. A szakértő arra is kitért, hogy az elmúlt időszakokban az eső okozta, valamint a viharkárok jóval nagyobbak, mint korábban a hasonló időjárási körülmények alkalmával. Úgy véli, ennek oka, hogy a hosszú, száraz nyári hónapok során a háztetők faszerkezete kiszárad, ami aztán nem bírja el a rázúduló nagy csapadékmennyiséget. 

Ilyenkor szó szerint azt látni a kártípusokból, hogy gyakorlatilag mindenhonnan folyik a víz egy házban, ami eddig talán nem is volt kitéve soha vihar- és esőkárnak

– magyarázta Németh Péter, aki hozzátette, a bejelentések alapján elmondható, hogy sokaknál még a konnektorokból, a mennyezetről, a csillárokból, sőt még a padlás olyan részeiről is folyt a víz, ahonnan korábban még sosem. 

Ilyen esetekben vélhetően a nagy esőzés elmozdíthatott cserepeket vagy már tetőszerkezeti elemeket

– mondta a szakember, aki a kárkifizetésekről is beszélt. 

Értéknövekedés 

Elmondta, hogy az év eleji nagy lakásbiztosítási kampány célja pontosan az volt, hogy mindenki aktualizálja a lakásbiztosítását. Mint mondja, ha valaki elégedetlen a kapott kártérítéssel, akkor elsőként érdemes átnézni a szerződést, így kiderülhet, hogy a megfelelő értékű ingóságokra és ingatlanokra köttetett-e az. Németh Péter szerint ezekben szokott lenni elmaradás, ugyanis a tulajdonosok nem mindig jelzik a biztosítók felé az esetleges értéknövekedéseket. 

Ha valahol nagyobb értékű beruházás, fejlesztés, felújítás történt az ingatlanban, és ezt nem jelezte a biztosítójának, akkor ott lehet nagyon nagy különbség a biztosító által felajánlott kártérítés és a valós káresetek között

– mondta, továbbá hozzátette, a biztosítók betartják azt, ami a szerződésben benne van, de csak azt fogják kifizetni, amit ez a bizonyos szerződés tartalmaz. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)