Nincs többé anyatej-hiány: érkezik a Nemzeti Anyatejbank

A kormány szerint az anyatej gyakorlatilag egy alapszükségletet kielégítő eszköz, amihez minden rászoruló kora- és újszülöttnek, valamint csecsemőnek egyenlő eséllyel kell hozzáférnie.

2024. június 25., 11:28

Szerző:

A kormány új eszközzel számolja fel az anyatej nélkülözését Magyarországon. A kabinet ugyanis elkötelezett a gyermekközpontú és családbarát értékrend mellett, ennek megfelelően támogatja, hogy minden rászoruló kora- és újszülött, valamint csecsemő egyenlő eséllyel hozzáférjen a megfelelő táplálásához szükséges donor anyatejhez – jelent meg a legfrissebb Magyar Közlönyben. A 24.hu szemléje szerint az előbbieknek megfelelően Pintér Sándor belügyminiszternek október végéig részletes jogi, finanszírozási javaslatot kell készítenie – a családokért is felelős kulturális miniszter bevonásával – az anyatejgyűjtő állomásokról.

A Varga Mihály pénzügyminiszterrel történő előzetes egyeztetés alapján – 2025. március 31-ig kell kidolgozniuk az anyatejgyűjtő állomások országos rendszerének koncepcióját, felülvizsgálniuk az infrastruktúra kiépítésének, megújításának lehetőségét. 2025. december 31-ig kell intézkedniük a szoptatás népszerűsítéséről, a donor anyatej leadásának ösztönzéséről.

Az Orbán Viktor kormányfő által jegyzett határozat 2026. december 31-ig ad időt a két miniszternek, hogy gondoskodjanak a Nemzeti Anyatejbank keretén belül egy egységes nyilvántartó informatikai rendszer terveinek kialakításáról.

Jelenleg 3500 forintot fizet az állam egy liter anyatejért. Pintér Sándor belügyminiszter már társadalmi egyeztetésre bocsátotta rendelettervezetét, amelynek lényege, hogy ezt az összeget a többlettejjel rendelkező, azt leadni kívánó édesanyák elismerése és ösztönzése érdekében januártól 5400 forintra emeljék – jegyzi meg a 24.hu.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára, Hornung Ágnes jelezte, a kormány szeretné, ha az anyatej megfelelő mennyiségben, mindig, mindenhol elérhető lenne, különösen a koraszülött ellátást biztosító kórházakban. Magyarországon ingyen kaphat donor anyatejet minden legfeljebb 8 hónapos csecsemő, akinek a házi gyermekorvos vagy gyermekgyógyász szakorvos anyatejet rendel.

Ezt jelenti az anyatej

Anyatejnek nevezik a gyermekek táplálásához anyák által termelt tejet. Az emlőmirigyek által termelt anyatej a táplálék első számú forrását nyújtja az újszülötteknek, mielőtt képesek lennének megenni és megemészteni más ételeket. Legnagyobb mennyiségben zsírokat, fehérjéket és szénhidrátokat tartalmaz, valamint kisebb mennyiségben nyomelemeket és vitaminokat is. Az Egészségügyi Világszervezet hat hónapos korig kizárólagosan a szoptatást javasolja, amiről fokozatosan ajánlott átszoktatni a csecsemőt szilárdabb ételekre abban az életkorban amikor észrevehető a babán, hogy készen áll rá. A kiegészítő szoptatás egészen kétéves korig eltarthat, amíg a gyermek és az anya úgy kívánja.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pixabay)

A pedagógus teljesítményértékelést először 2024. szeptember 1-je és 2025. június 30-a közötti időszakra kell elvégezni, amelynek eredményeként a munkáltatók 2025. szeptember 1-jével állapíthatnak meg módosított illetményt. Értékelik azt is, mennyire megbízható a munkavégzés, a pedagógus betartja-e a határidőket, illetve „szabály- és normakövető”, valamint etikus magatartást tanúsít-e, megfelelően motivált, elkötelezett-e.