Amibe energiát fektetünk, az megtérül

A Best Solar a hazai napelemes piac egyik meghatározó szereplője. Az elmúlt tizenöt évben az elsők között telepítettek ipari méretű napelem parkokat, 2020-ban pedig Európa legnagyobb erőművének, az Audi Logisztikai Központján épülő napelemes rendszerének kivitelezői voltak, amely 12 megawattos méretével nemcsak a szakma csúcsát, de igazi kihívást is jelentett a Best Solar szakembereinek. 

2021. szeptember 27., 08:39

Szerző:

A 36 000 napelemből álló rendszer évente mintegy 5 000 háztartás teljes energiaszükségletét fedezné, így szintlépést jelentett a magyar napelempiac életében is. Tudásukat, szakmai tapasztalataikat most tovább kamatoztatják a lakossági szegmensben, tevékenységüket ugyanis nemrégiben a fogyasztói piacra is kiterjesztették. Döntésüket nem a fogyasztói EU-s és állami támogatások okozta hirtelen érdeklődés vezette, sokkal inkább egyfajta szemléletváltásért dolgoznak, aminek célja egy energiatudatosabb fogyasztói kör kialakítása. De mit hozhat a jelenlegi járványhatás, az emelkedő nyersanyagár ezen a piacon? Milyen változásra készülhetünk a következő években? Tőkés Ernővel,  a Best Solar ügyvezető-tulajdonosával beszélgettünk.

 

NÉVJEGY:

Tőkés Ernő

A Best Solar ügyvezető-tulajdonosa, több mint tizenöt év szakmai tapasztalattal rendelkezik a napelemes piacon. Tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetemen végezte, ahol mérnökként, majd közgazdászként diplomázott. Közel húsz évet töltött el vezetőként különböző multinacionális vállalatoknál, pályáját a Ford magyarországi gyárában kezdte. Az értékteremtő munkában hisz, Energy Transition aktivistaként elkötelezett abban, hogy edukációra van szükség a fenntarthatóság és az energiatudatosság terén szükséges szemléletváltáshoz. Vallja, hogy amibe energiát fektetünk, az megtérül. Azt vallja, hogy a gyermekeink jövőjét mi, itt a jelenben alapozhatjuk csak meg. 

Magánéletében ennek megfelelően energia- és környezettudatos. 

Szabadidejét leginkább a családjával és gyermekeivel tölti, ha pedig teheti, sportol: fut, kerékpározik, teniszezik, és ha ideje engedi, vitorlázik, síel, vagy a sziklamászást gyakorolja.

Magyarországon a kétezres évek elején még csak kevesen foglalkoztak megújuló energiával. Már a pályája elején is a zöldenergia foglalkoztatta? 

Alapvetően nem ez a szakma vonzott, hiszen járműgépészként végeztem a Műszaki Egyetemen. Az egyetem után a Fordhoz kerültem, a Ford székesfehérvári gyárában kezdtem dolgozni, mint termelésirányító mérnök. Később további multiknál folytattam a pályafutásom. Általában end to end projektberuházásokat vezettem: építettünk például hidraulikus préssort, üzemet, gyárat, és terveztünk különféle gyártási folyamatokat. Ez a körülbelül 20 évnyi munkatapasztalat fontos mérföldkő az életemben, hiszen rendkívül sokat tanulhattam, tapasztalhattam, amit ma is használni tudok a cégünk mindennapjaiban.

 

Bátor tettnek tűnik otthagyni egy jól fizető állást, és egy akkor még ismeretlen piaci szegmensben vállalkozást indítani. Hogy jött a Best Solar ötlete?

Már egyetemistaként is érdekelt a zöldenergia. Emlékszem, még vonattal jártam Budapest és Szekszárd között, és ha lehetett, az Élet és Irodalmat olvastam. Már akkor ott, ezekben a cikkekben meghatározó élmény volt néhány cég, pl. a Gazprom erőteljes, mindent felülíró jelenléte. Megfogalmazódott bennem, hogy az egész világ energiaellátása ettől az egy-két vállalattól függ. Később aztán tovább érett bennem a gondolat, amikor egyre több hír, információ jött arról, hogy Japánban elindultak az első napelemes beruházások, Németországban egyre inkább teret nyer a megújuló energia, a szélenergia, a termikus energia használata. 

 

Mennyire számított a Best Solar úttörőnek? 

Magyarországon 2008 környékén még semmiféle támogatottsága nem volt a megújuló energiának. Akkoriban mindez amolyan úri huncutságnak számított. Ráadásul az árak is nagyon magasak voltak. Ezért kormányzati támogatás nélkül szinte elképzelhetetlen volt bármilyen telepítési program vagy napelemes fejlesztés. Sokat egyeztettünk különböző állami vezetőkkel, kormányzati döntéshozókkal, de áttöréseket nem tudtunk elérni. Csak néhány évvel később, 2010 környékén kezdtünk bele egy olyan pilot projektbe, amibe demonstratív jelleggel vágtunk bele. Egy Miskolc környéki kis Leader közösséggel működtünk együtt, akik már ekkor megértették, hogy miért fontos az energiafüggetlenség, és a zöldenergia. Így egy 100 ezer fős programot vezényeltünk le, amelyben nagyon apró, 3-4kWh-os demonstratív rendszereket alakítottunk ki. A célunk az volt ezekkel a projektekkel, hogy a segítségükkel megváltoztassuk a szemléletet, hiszen ezek energiatermelő kapacitásként nem igazán funkcionáltak. Mégis úttörő szerep volt a mienk, ráadásul napelemes cégek nem is nagyon voltak jelen a piacon. Az, hogy mennyire mindent egy lapra tettünk fel, talán jól mutatja, hogy mi tisztán csak a napelemmel foglalkoztunk: semmilyen mellékállásunk vagy más, pénztermelő befektetésünk nem volt. 

 

Mi jellemezte az akkori piacot?

 

2008 körül már a nyugati országok technológiába vetett bizalma erősen meghatározta a piaci mozgásokat, így az árak lassan, de csökkenni kezdtek.  Ebben az időben még 4 euro fölött volt egy Watt napelem ára, ez később, körülbelül 4-5 év múlva már a felére csökkent. Ráadásul itthon is megjelentek az első olyan pályázatok, amelyekkel ugyan még csak az önkormányzatok élhettek, de már azt jelezte, van egyfajta kormányzati támogatottság a napelem piacon. Ez hozta azt az áttörést, ami egyfajta új szemléletet alakított ki: megjelentek az új piaci szereplők is.

 

Meddig kellett várni az első, igazi nagyberuházásokra, amelyek már nagy volumenben képesek voltak a fotovoltaikus termelésre?  

 

Csak alig 7-8 évvel ezelőtt, 2013-2014 táján jelentek meg az első nagy megrendelések a Best Solar életében. Az elsők között volt például a Kész Holding kecskeméti üzeme, de az ELTE-nek, a SOTE-nak, a Bauviv-nak (a VIV csoport tagja) is telepítettünk napelemes rendszereket. Ezzel egyidőben pedig az önkormányzatok is fontos üzleti ügyfeleinkké váltak. Jól mutatja a technológia és a piac fejlődését, hogy 2013-ban a 40kW-os rendszerteljesítmény óriásinak számított. 2014 után a pályázati források hozták meg az igazi áttörést: ekkortól számítva már 200-600 kW-os, tetőre telepített rendszereket kiviteleztünk. Beindultak azok a beruházások, amelyek pályázati forrásból, átvételi ártámogatással hoztak létre nagyobb teljesítményű naperőmű parkokat. Ahogy a földre telepített napelemes erőművek megjelentek a KÁT rendelet kapcsán, egyre több naperőmű tervezését és kivitelezését bízták ránk. Ilyen beruházó volt például az osztrák KPV Solar, akinek több erőművet is építettünk Magyarországon. Majd jött a győri Audi, aki logisztikai központjához egy 12 megawattos erőmű telepítését tervezte. Erre kérte fel az E.ON-t, aki – mint beruházó – minket választott ki a rendszer telepítéséhez. Ez akkor Európa legnagyobb tetőre telepített rendszere volt, amely 36 000 napelemből áll, mintegy 160 000 négyzetméteres tetőfelületen. Nagyságát jól mutatja, hogy 5 000 háztartás éves energiaszükséglete fedezhető lenne ezzel, kb. évi 9,5 GWh termelésre képes a telepített naperőmű-park. A számítások szerint így körülbelül 6 000 tonnányi széd-dioxidal kevesebb kerül a levegőbe. Ma is ez az egyik legnagyobb referenciánk, amire nagyon büszkék vagyunk.



A lakossági szegmens ekkoriban Németországban, a skandináv országokban már erőteljes volt...

Itthon viszont semmilyen támogatás nem volt a lakosság felé. A rendszer pedig drága volt, így a megtérülést számolni szinte értelmezhetetlen lett volna.




Mára azonban ez megváltozott: a nemrégiben bejelentett támogatásoknak köszönhetően minden eddiginél nagyobb a lakosság érdeklődése. Mi a különbség a két szegmens között?

A nagyberuházások esetében egy nagyon komoly szakmai háttér jelenik meg a megrendelői oldalon. Olyan követelményeket támasztanak a minőséggel szemben, amit közben folyamatosan ellenőrök ellenőriznek.  Meg kell felelnünk a szabványoknak, az előírásoknak, illetve folyamatos mérésekkel kell igazolnunk, hogy amit csinálunk, az megfelelően működik. Ez az a szemlélet, ami a lakossági megrendelőknél még hiányzik. Pedig a HMKE telepítése során is fontos az energiatermelő rendszer megbízható és profitábilis működése, és a rendszerbiztonság, a biztonságos, szabványos működés. Komoly problémát okozhat az, ha a családi ház villamos rendszere elavult, nem felel meg az alapvető biztonságtechnikai előírásoknak, és erre a hálózatra rákötünk egy villamos energiatermelő berendezést. A villamos hálózati problémák a lakástüzek első számú okozója. 

 

Mit lehet tenni az ilyen helyzetekben? 

Meg kell vizsgálni, hogy a csatlakozó elosztó szekrény, illetve a belső hálózat megfelel-e a biztonsági követelményeknek, előírásoknak. Ha nem, akkor pedig el kell végeztetni szakemberekkel a szükséges beavatkozásokat. A biztonságunk érdekében nem szabad néhány tíz-, esetleg 100 ezer forinton spórolni. Jó kapcsolatunk van már több tűzoltósággal és tudjuk, hogy a napelemes tüzesetek általában mindig szakmai, szerelési hiányosságokból adódnak, mint például egy nem megfelelően összeszerelt kötődoboz elhelyezése kültéren. Például a dobozba víz jutott, ami zárlatot, az pedig tüzet okozott. 

Persze, ha azt látjuk, hogy az elosztó elavult, nem mi vagyunk a jó hírek hozói, hiszen egy ilyen javítás több százezer forintot is felemészt, de jobb újra átnézni és javítani a rendszert, minthogy aztán a megrendelő egész vagyona megsemmisüljön egy nagyobb tűzesetben.



Hogyan lehet megváltoztatni a lakossági szemléletet? Hiszen alapvetően ez egy árérzékeny piac, annak minden előnyével és hátrányával.

 

Mi a lakossági megrendelőknek telepített HMKE-k kivitelezése során is úgy viselkedünk, mint a nagy volumenű, vállalati beruházásoknál. Abban hiszünk, hogy ez egy hosszútávú üzletpolitika, ami megtérül. Az a fajta gazdaságossági működés, ami megjelenik logisztikában, anyagfelhasználásban, beszerzésben, az a nagyberuházói tapasztalatszerzésünkből fakad.

 

 

 

Hiszen, a nagy projektek minőségi, biztonságtechnikai követelményei megtanítottak bennünket a magas színvonalú, hatékony, minőségi munkavégzésre, valamint a villamos biztonságtechnikai követelmények maximális kielégítésére. Ezt a tudatosságot, színvonalat szeretnénk terjeszteni és tudatosítani a magánszemélyek körében is. 

 

Ez a Best Solar  egyik rendkívüli előnye, ami lehetővé teszi, hogy az árversenyben is részt tudjunk venni, miközben csak csúcsminőséggel dolgozunk. A napelem, az inverter, az elektromos elosztók, a kábelek és minden anyagunk a felső kategóriába tartoznak. Ezt tudjuk a lakossági megrendelők számára is biztosítani, hogy jól szervezünk, tervezünk, mindent úgy szerelünk, mintha naperőmű parkot telepítenénk. Mi többször egyeztetjük a nyomvonalakat, és átbeszéljük a tető adottságait. Ettől tudunk hatékonyak maradni, és az áraink is versenyképesek a magas minőség mellett.



Fejlődik a lakossági megrendelők tudatossága a fotovoltaikus technológiákkal szemben? 

 

Alapvetően igen. Azt látjuk, hogy egyre inkább megjelenik a befektetői vagy a gazdaságossági szemlélet. A szaldós elszámolás segíti ezt a folyamatot. Azonban azt is érteni kell, hogy a körülmények és az adottságok nem mindenhol megfelelőek a telepítéshez. Mi viszont fontosnak tartjuk, hogy ezt mindig jelezzük az ügyfeleinknek. Ha úgy látjuk, hogy először más, energetikai tényezőkön kell változtatnia, akkor lebeszéljük a rendszertelepítésről. Számunkra ez hosszútávú üzletpolitika: azt szeretnénk átadni az embereknek, hogy gondolkodjanak az energiafelhasználásról komplexen, és lehetőleg tudatosan. 

 

A Best Solarnál fontosnak tartjuk, hogy ne csak beszéljünk a változás szükségéről, hanem mindennapi munkánkkal hozzá is járuljunk ehhez a globális változáshoz. Ezt mi elsősorban az energiaátmenet megvalósításában látjuk, ami a megújuló energiára való áttérésben és használatának mind lakossági, mind vállalati körökben való népszerűsítésével igyekszünk hozzájárulni. Számunkra ennek a folyamatnak támogatására utal Energy Transiton aktivistának lenni, (ami magyarul Energia Fordulat aktivistára fordítható). Ezzel a megnevezéssel szeretnénk megmutatni, hogy vállaljuk korunk egyik legfontosabb társadalmi kihívását és felhívni a figyelmet ennek fontosságára.



Mi várható a következő években? Várható berobbanás vagy további drágulás a napelemes piacon? 

Várható még további áremelkedés, de azt gondolom, hogy a következő időszakban stabilizálódik a piac, a kereslet és kínálat egyensúlyba kerül. Nagyon nagy beruházások folynak világszerte, az igény a napelemekre óriási, a gyártók csúcson vannak. Most a termékek szállítása sokkal nagyobb probléma, mint maga a termelés. A szakértők azt várják, hogy a következő év első hat hónapjában beáll egy konszolidált egyensúly a napelemek piacán.  

 

Mi várható hosszútávon? 

 

A jövő az energiatárolásé. Az, ahogyan a klasszikus, eddig bevált naperőműveket telepítjük, kiegyensúlyozás nélkül már nem lesz működőképes. Az energiatárolás az ipari méretű és a lakossági rendszerek esetében is megjelenik majd. Ha megnézzük a németországi példákat, jól látszik, hogy ott az áramszolgáltató a HMKE rendszereket is leszabályozza. Ez itthon is bármikor megtörténhet. De befolyásolhatja még az energetikai szektort az állami fiskális politika, ami fékezheti, vagy éppen ellenkezőleg, nagy lökést is adhat neki. Ez azonban nem rajtunk múlik. Mi addig is igyekszünk értékteremtő munkát végezni.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.