Kevesebb támogatást kap az iskola, ha nincs elég hátrányos helyzetű tanulója

Elfogadta a parlament A köznevelés területén alkalmazandó diszkriminációellenes intézkedésekről szóló törvényjavaslatot.

2023. december 13., 17:00

Szerző:

A Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium javaslata szerint 10 százalékkal csökkentenék az adott évi költségvetési támogatás összegét azoknak az általános iskoláknak az esetében, amelyek több általános iskolával rendelkező településeken működnek, és ahol a hátrányos helyzetű tanulók aránya a törvény hatálybalépésének évében, valamint az azt követő évben indult tanév elején több mint 20 százalékponttal alacsonyabb, mint a meghatározott átlagos arány azon településen, ahol az általános iskola működik.

A javaslatot a parlament szerdán megszavazta. „A köznevelés területén alkalmazandó diszkriminációellenes intézkedésekről” címen futó törvényjavaslat a hátrányos helyzetű tanulók oktatási eredményeinek és a kompetenciafejlesztésének javításával, valamint az uniós feltételeknek való megfeleléssel indokolja az intézkedést – írta a Telex.

A szerdán elfogadott törvényben az is szerepel, hogy ha a fenntartó átszervezésről dönt, akkor nyomon kell követnie, hogy az átszervezés után egyenletes-e a hátrányos helyzetű tanulók aránya és folyamatos-e a sajátos nevelési igényű tanulók ellátása.

(Kiemelt képünk illusztráció: ANP MAG / ANP via AFP)