Elképesztő mértékben megnövekedett a közintézmények tartozása februárban

A közintézmények teljes rezsiadóssága február végére már meghaladta a 70,1 milliárd forintot. Nemcsak az egészségügyi intézmények tartozása növekedett drámaian; bajban vannak az iskolák, a börtönök és a rendőrség is. Az 572 központi költségvetés alá tartozó intézményből 406-nak volt lejárt tartozása.

2023. március 30., 11:34

Szerző:

Február végére már a 70,1 milliárd forintot is elérte a közintézmények teljes rezsitartozása, mert az év elején elköltött 564 milliárd forintos állami támogatásból nem érkezett meg a pénz mindenhova – írja a Népszava. A Magyar Államkincstár (MÁK) február végi adataiból kiszűrt eredmény nem példátlan eset, de a korábban ilyen magas eladósodás csak akkor fordult elő, ha előző decemberben nem konszolidálták az egészségügyi intézményeket. Tavaly pont így történt: a cégek a néhány milliós árbevételű betéti társaságoktól kezdve a nagy energiaszolgáltatókig 70 milliárd forinttal finanszírozzák kényszerűségből az állam működését, ám ez a pénz hiányzik a cégek kasszájából. Ez akadályozza a bérek és az adók kifizetését is.

Mindenhol tapasztalható a hiány

Az állam kiegyensúlyozatlan pénzügyi folyamatait az államháztartás február végi példátlanul magas, 1525 milliárd forintos hiánya is mutatja. A magas hiány és tartozásállomány is kifizetetlen számlákat és adósságot jelentenek; ez arra utal, hogy a bevételek nem a tervezett módon érkeznek a költségvetésbe, a kiadások pedig rendre meghaladják a bevételeket. A recesszió miatt az állami bevételek még nem nőnek, a közintézmények és a lakosság is most szenvedi el a rossz ütemben vásárolt hiperdrága orosz gáz költségeit. Az energiaárak zuhanása azonban már azt mutatja, hogy az év második felében már nem a drága orosz gázzal kell fűteni, és ha beindul a gazdaság növekedése is, több pénz juthat a közintézményeknek is.

A február végi adatok szerint a kifizetetlen számlák gyűjtése megszűnt az egészségügyi kiváltsága lenni: a teljes tartozásállomány felét sem éri el az a 33,8 milliárd forint, amivel tartoznak. A január és február közötti különbség azonban jelentős: a 8,7 milliárd forintos növekedés éves szinten újabb száz milliárdos finanszírozási tételt eredményezhet. 

A további kormányhivatalok adóssága február végén így festett:

  • büntetésvégrehajtás: 3,7 milliárd (egyhavi növekedés 2,2 milliárd)
  • rendőrség: 4,4 milliárd (egyhavi növekedés 3,7 milliárd)
  • tankerületi központok: 14 milliárd (egyhavi növekedés 8,7 milliárd)
„Február végén a létező 572 központi költségvetés alá tartozó intézményből 406-nak volt lejárt tartozása” 

– foglalja össze a Népszava. Egymilliárd forint feletti tartozást összesen tíz szervezet görget maga előtt. A legnagyobb adóssággal (2,6 milliárd) a Honvédkórház küzd.

(Kiemelt képünk: Panoráma felvétel a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (MH EK, MH Egészségügyi Központ, Honvédkórház) a főváros XIII. kerületében, a Pap Károly utcában lévőépületegyütteséről. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)