Áll a bál Hévízen:„Franc se lesz itt, nemhogy agóra!”

Hévíz központjában por,zaj és munkagépek fogadják a turistákat, mert két év alatt nem sikerült kialakítani egy teret egy kormányközeli cégnek a Népszava szerint.  A polgármester úgy véli, minden rendben van, a vendéglátósok ki vannak akadva, egyszóval áll a bál Hévízen. 

2023. november 14., 11:40

Szerző:

Hévíz központjában a  vendéglátósokat, kisboltosokat, butikosokat, illetve az itt található kiadó lakások, apartmanok tulajdonosait évek óta azzal hitegetik, hogy egy igazi kis agóra épül a 2021-ben kitelepített buszpályaudvar helyén, a tófürdő szomszédságában. „ Na, ebből nem lett semmi, a buszok helyett rendre munkagépek jártak, meg flexeltek, légkalapácsoltak, ment az üvöltözés, s látják, ennyire jutottak: franc se lesz itt, nemhogy agóra!” – nyilatkozta egy kereskedő a Népszavának. És úgy tűnik, csak a por marad tér híján, hiszen a  kormánypárti többségű képviselő-testületet irányító, Fidesz-KDNP-s Papp Gábor november 6-án a közösségi oldalán jelentette be, hogy szerződést bontanak a kivitelező céggel. A beruházást e hónap végéig kellett volna teljesítenie annak a cégnek, ami lap szerint kormányközeli, és társaság nemcsak Hévízen hagyott torzót maga után, hanem Keszthelyen a Helikon park felújításával is durván megcsúsztak. 

Hévíz a  GINOP keretében nyert el 1,188 milliárd forint uniós támogatást „turisztikailag frekventált térségek integrált termék- és szolgáltatásfejlesztésére”. A projekt szerint a régi buszpályaudvar helyén új árushelyek épülnek, a tófürdő felőli részen egy rendezvények megtartására alkalmas szabad területet alakítanak ki, négyévszakos, klimatizált pihenőtér, Tourinform-iroda és kerékpártárolók épülnek, illetve sétánnyá alakítják át a Kölcsey utcát. A beruházás végső elszámolási ideje 2023. november 30., az átadást október közepére tervezték, a polgármester bejelentette, hogy szerződést bontottak a céggel,  amelytől több mint 150 millió forint meghiúsulási kötbért követelnek. A Népszava azt írja, hogy Fitotron tarolt a térségben, hiszen a céget vezető testvérpár remek fideszes kapcsolatokat épített ki.

Papp Gábor  polgármester szerint anyagi értelemben vett kár nem érte a várost. Facebook-oldalán is azt bizonygatta, hogy az eddig beépített elemek megmaradnak, tehát amit kifizettek, az nem veszik el. Arról viszont nem írt, mi lesz az uniós támogatási összeggel. A projekt készültsége körülbelül 33 százalékos – nyilatkozta a Népszavának a polgármester. Hozzátette: A műszaki ellenőr ellenőrzése és jóváhagyása után 25 százalékos részszámlát fizettünk ki a Fitotronnak, a cég bruttó 193,8 milliót kapott. Papp Gábor megerősítette, hogy a kötbér ki nem fizetése esetén pert indít a Fitotronnal szemben, ennek előkészítésén már dolgozik a hivatal. 

A cég ellen korábban többször indult végrehajtás, az elmúlt években viszont rendre félmilliárd forint fölötti nettó árbevétellel büszkélkedhetett, a csúcsévben, 2020-ban közel 900 milliós bevétel mellett 154 milliós adózott eredményt ért el. Ehhez képest tavaly már csak kevesebb, mint 4,4 milliónyit.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Hévíz Város Önkormányzata Facebook oldala)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.