Alig van pénz a BKV üzemeltetésére, de most egy újabbat rúgtak bele

Ebben a hónapban már másodjára büntették meg a BKV-t.

2021. november 27., 08:52

Szerző:

Ismét közbeszerzési bírságot kapott a BKV, ezúttal „csak” 50 millióra büntette őket a Közbeszerzési Döntőbizottság – szúrta ki a 444

A BKV-nak ez a második ilyen bünetése ebben a hónapban. Először 150 millióra büntették őket a frankfurti villamosok beszerzésében, ugyanis a cég számos, a közbeszerzése előkészítésére, az összeférhetetlenségre és a beszerzendő villamosok szerződéses feltételeinek meghatározására vonatkozó törvényi előírásba ütközött. Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya nyomozás indított az ügyben.

Az 50 milliós büntetést most a dunai kishajós tender miatt kapták, ugyanis „a BKV mint ajánlatkérő megsértette a közszolgáltatók közbeszerzéseire vonatkozó sajátos szabályokat.” A cég 2020. június 11-én tette közzé pályázati hirdetményét, az ajánlati kötöttség pedig 2020. augusztus 24-én lejárt. Ezt kitolták 60 nappal, de így is több mint csak 2021 júnis 11-én hirdetett eredményt, vagyis a kitolt határidő után.

(Kiemelt kép: Budapest, 2018. augusztus 14. A Budapesti Közlekedési Vállalat hajójáratára mennek az utasok a XIII. kerületi Népfürdő utcánál fotó: MTVA/Bizományosi: Balaton József)