150 millióra büntette a BKV-t a Közbeszerzési Döntőbizottság

A frankfurti villamosok közbeszerzése miatt.

2021. november 13., 12:27

Szerző:

A Közbeszerzési Döntőbizottság 2021. november 12-én meghozott határozatában a BKV Zrt. terhére több súlyos jogsértést állapított meg, ezért megsemmisítette a 35 darab használt villamos beszerzésére vonatkozó, 2021. augusztus 19-én indított tárgyalásos közbeszerzési eljárás részvételi felhívását – közölte a Közbeszerzési Hatóság.

A BKV Zrt. a közpénzek felhasználásáért fokozott felelősséggel tartozik, ezért a nettó öt milliárd forintot meghaladó becsült értékű – egy-egy villamos több mint nettó 143 millió forint – közbeszerzésében megállapított törvénysértésekkel arányban álló 150 millió forint összegű bírság került kiszabásra.

A hatóság megemlíti, hogy az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya nyomozás indított az ügyben.

A Döntőbizottság megállapítása szerint a cég számos, a közbeszerzése előkészítésére, az összeférhetetlenségre és a beszerzendő villamosok szerződéses feltételeinek meghatározására vonatkozó törvényi előírásba ütközött.

(Kiemelt kép: Frankfurti villamos 1996 június 27-én fotó: FABIAN MATZERATH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.