Alig maradt dolgozó a tatabányai kórházban, annyian mondtak fel

Osztályvezetők, főorvosok is távoztak, van olyan osztály, ahol csak rezidensek maradtak. A Szent Imre Kórház számos dolgozója is búcsúzik.

2021. március 1., 21:42

Szerző:

Felmondott az összes közalkalmazott orvos munkavállaló a Szent Borbála Kórház sürgősségi osztályán. Többen távoztak a radiológiáról, többek között az osztályvezető, a kardiológián az osztályvezető főorvoson kívül két rezidens maradt, gond van a nefrológián is, alig maradt orvos, a pszichiátrián a nővérek távoztak – ez pedig már Kunetz Zsombor Facebook-oldalán volt olvasható. Az egészségügyi szakértő mindebből úgy látja, működésképtelenné vált a kórház – írta meg az Index.

Az egészségügyi dolgozóknak március 1-jén éjfélig kell aláírniuk az új munkaszerződést, amivel átlépnek az egészségügyi szolgálati jogviszonyba, és tovább dolgozhatnak a közellátásban. Korábban Debrecenben és Nyíregyházán is tiltakoztak az orvosok az új szerződés aláírása ellen, az ugyanis több ponton nem volt egyértelmű az alkalmazottak számára. Kincses Gyula legutóbb azt nyilatkozta, még finomítani kell a rendszeren.

Ha valaki egészségügyi dolgozóként nem írja alá a szerződést, ezzel egyúttal az ágazatban közalkalmazotti jogviszonyát is elveszíti, vagyis végső búcsút int a hazai állami egészségügynek. Várhatóan kedd reggelre derül ki, hány egészségügyi dolgozó vállalta az új feltételeket, és mennyien távoznak a rendszerből. A budapesti Szent Imre Kórház intenzív osztályán már le is kapcsolták a villanyt. Az intenzív osztály dolgozói a Facebookon búcsúztak el, melynek fotóján az osztály tizenhét dolgozója szerepel.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.