Alaposan kiosztották Orbán Viktort az állami tévében

Az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának vezetője szerint nem a magyar nép, hanem a magyar kormány a felelős, amiért megbuktatott egy 160 ezer menedékkérő áthelyezésére vonatkozó tervet, pusztán azért, mert nem volt hajlandó ezer menedékkérőt befogadni. Ezt a Gianni Pittella-interjút Orbán Viktor biztosan nem köszöni meg a köztévének.

2017. december 3., 22:23

Szerző:

A magyar kormánynak szolidaritást kell vállalnia az Európai Unió (EU) többi tagországával - közölte az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának olasz elnöke az M1 aktuális csatornának adott interjúban. Gianni Pittella felidézte, hogy Olaszország több ezer bevándorlót, menekültet fogadott be anélkül, hogy bizonyos európai országok részéről a szükséges szolidaritásban részesült volna.

Gianni Pittella

Ezzel szemben bizonyos kormányok, mint a magyar kormány, nem voltak hajlandók ezer menekültet befogadni. Nagyon alacsony számról beszélünk, ha összevetjük azzal a több százezer bevándorlóval, menekülttel, akiket Olaszország, Franciaország és Németország befogadott – tette hozzá.

Az olasz politikus szerint külön kell kezelni a menedékkérők és a gazdasági bevándorlók helyzetét. Azokra, akik háború elől menekülnek, a befogadás elve vonatkozik.

A gazdasági migránsok érkezését szerinte meg kell tervezni, meg kell nyitni a jogszerű csatornákat számukra, figyelembe véve, hogy milyen szakmai képesítésekre van szükség egy olyan Európában, ahol egyre kevesebb gyermek születik, ahol kedvezőtlen a demográfiai helyzetet jellemző úgynevezett korfa, ahol bizonyos szakemberekből hiány alakult ki. „Miért kellene megfosztanunk magunkat attól a lehetőségtől, hogy afrikai országokból érkezzenek olyan emberek, akik így tesznek egy lépést a saját problémájuk megoldására, és hozzájárulnak a mi problémánk megoldásához is?" – tette fel a kérdést.

Szerinte ezt ideológiai okokból vagy egy "vallási természetű előítélet miatti óvintézkedésből" elutasítani irracionális gondolkodásmódra vall, amit csak a választási logika diktál, amely egyedül a szavazatgyűjtést tartja szem előtt.

A kötelező kvótával kapcsolatos kérdésre azt válaszolta, hogy az áthelyezés a menedékkérőket érinti, nem a gazdasági migránsokat. Egy menedékkérő, ha eredetileg Belgiumba vagy Németországba akart is menni, ott marad, ahol adottak számára a méltóságteljes életkörülmények. Ezért ürügynek nevezte, hogy ha ők egy meghatározott helyre akarnak menni, de köteleznék őket, hogy máshova menjenek, úgysem maradnának ott – mondta Pittella.

Ahogy az olaszok szolidárisak a magyarokkal, amikor a strukturális alapok megítéléséről van szó, a magyar kormánynak ugyanúgy szolidaritást kell vállalnia Olaszországgal a menedékkérők bizonyos hányadának megosztásában.

„Nem arról van szó, hogy menedékkérők százezrei kerülnének át Magyarországra" – közölte, hanem arról, hogy „kis kvótákra felosztva" kerülnének mind a 27 európai országba.

Mindenben helye van a vitának, kivéve, ha a parlament és a tanács megegyezésre jut valamiben, annak kötelezőnek kell lennie, különben „komolytalan az egész" – fogalmazott a szociáldemokrata politikus. Pittella arról is beszélt, tisztában van azzal, hogy az olasz, a francia és a német hagyományok nagyon különböznek a magyar, a lengyel vagy a szlovák hagyományoktól, ezért nem mondja, hogy Magyarországnak ki kell tárnia a kapuit és be kell fogadnia százezer menedékkérőt, csupán „kis léptékű, akár szimbolikus kvótáról" beszél.

Bizonyítani kell, hogy nem veszítettük szem elől a szolidaritás elvét, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nem mondhatja, „én az Európai Unióból kiveszem, amit akarok", aztán amikor adni kellene valamit az EU-nak, arra nem hajlandó, mert az már „nem tetszik".

Senki sem kéri Orbán Viktortól, hogy megnyissa a kapukat „boldog-boldogtalan előtt", ha ő ilyet állít a magyar állampolgároknak, „akkor hazugságot állít" – mondta az európai parlamenti képviselő.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.