Alaposan kiosztotta az antiszemita indulatokat gerjesztő Figyelőt a Mazsihisz Rabbitestületének elnöke

2018. december 1., 16:09

Szerző:

– Mint magyar ember és mint rabbi is azt érzem, hogy a Figyelő címlapja – szándékosan vagy szándéktalanul – antiszemita sztereotípiákra játszik rá. Ez természetesen helytelen, sőt káros – közölte az atv.hu-val Radnóti Zoltán. A Mazsihisz Rabbitestületének elnöke hangsúlyozta, hogy ez nem személyes sérelmekről szól, hanem arról, hogy

„az antiszemita utalások, gesztusok a magyar társadalmi kohéziót, szolidaritást gyengítik, vagyis nemzetellenes az, aki ilyesmit csinál”.

A főrabbi elmondta, mindenki számára nyilvánvaló hogy „érdekellentét áll fenn Schmidt Mária illetve a Mazsihisz között”, a motivációkat illetően azonban nem akarnak feltételezésekbe bocsátkozni.

– Demokrataként vallom, hogy egy autonóm vallási közösség vezetőit annak tagsága választja, váltja le vagy erősíti meg, ebbe kívülről nem szabad és nem is lehet beleszólni. A nyilvánosság hatalmát nem szabad személyes vagy csoportérdekek szolgálatára kisajátítania sem Schmidt Máriának, sem senki másnak. Az már diktatúra – tette egyértelművé Radnóti Zoltán, aki hozzátette azt is: a közeljövőben „minden egyes hazug vádpontot tételesen cáfolunk, hiszen semmi nem igaz a cikk állításai közül”.

„Bízunk nemzetünk békés jövőjében, ám abban ilyesféle kommunikációnak nincsen helye” – zárta reagálását a főrabbi.

Ahogy beszámoltunk róla, Heisler Andrást, a Mazsihisz elnökét ábrázoló címlappal jelent meg a Figyelő csütörtökön. A lapban négyoldalas cikk foglalkozik az Együttélés Háza nevű projekttel, melyre 3 milliárdos támogatást kapott a Mazsihisz és amely jövő évben nyithatja meg a kapuit a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában.

Az írás kapcsán közleményt adott ki Facebook-oldalán az izraeli nagykövet is. Yossi Amrani telefonon felhívta Heislert és személyesen fejezte ki aggodalmát és megdöbbenését. „A nagykövet elmondta, hogy a címlap nem mulasztotta el, hogy burkolt és szégyenletes célzást tegyen. A nagykövet meggyőződése, hogy mindenki távol tartja magát ettől” – olvasható a nagykövetség bejegyzésében.

Heisler András az atv.hu-nak mindössze úgy kommentálta a történteket: annyira színvonal alatti a Figyelő cikke, hogy nem kíván vele foglalkozni.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.