Akár 20-25 százalékos drágulás is jöhet a hústermékek árában

A takarmányárak globális és totális emelkedése mellett a pandémia és a madárinfluenza is megtépázta a baromfiágazatot a tavalyi évben.

2021. április 19., 07:42

Szerző:

Hosszú válságot is okozhat a takarmányárak nagyságrendileg 30 százalékos emelkedése, amit a termelők a termékeik árában is szeretnének érvényesíteni - írja a magyarmezőgazdaság.hu alapján a Népszava.

Miután a termelési költségek mintegy kétharmadát teszi ki a takarmány, 20-25 százalékos költségnövekedést eredményezett az élőállat és állati termékek piacán. Ezt pedig előbb-utóbb át kell terhelni a kiskereskedelemre, amely valószínűleg a fogyasztói árakon is változtat majd – mondta a a lapnak dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke.

A tanács elnöke kiemelte: a hazai állattenyésztés, állati termékelőállítás takarmányszükségletének biztosítása nemzetbiztonsági kérdés, ezért a fizikai készletekre nagyobb figyelmet kell szentelni a jövőben. A termelők számára egyelőre egyetlen megoldás van: aki túl akar élni, annak ezeket a költségnövekedéseket be kell építenie a termékei árába - mondta, majd hozzátette: ez nem egyik napról a másikra fog történni, fel kell rá készíteni a kereskedelmi láncokat és a fogyasztókat is.

A takarmányárak globális és totális emelkedése mellett a pandémia és a madárinfluenza is megtépázta a baromfiágazatot a tavalyi évben, a csirkeállomány azonban a bajok ellenére is növekedett. Ez részben a hazai fogyasztás emelkedésének köszönhető, a csirke az étkezési tojás mellett az a termék, amely a családok mindennapi fogyasztásába épült. A BTT elnöke szerint ez a jövőt is jelzi: ezek a termékek egyre nagyobb szerepet fognak kapni, európai és világszinten is.

A víziszárnyas-ágazatban jelentősen visszaesett a termelés, főként a madárinfluenza miatti kivágások miatt. A terület „felépülése” és jövője a járványvédelmi szint emelésén - ezzel együtt a madárinfluenza megjelenésének kockázatcsökkentésén -, valamint a HORECA (szálloda, étterem, kávézó) szektor újraindulásának sebességén múlik.

(Kiemelt képünk illusztráció, Pesti Hírlap archív)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.