Veszprémi Főegyházmegye: Csak egy kisebbség tiltakozik

Reagált a Veszprémi Főegyházmegye a hívek tiltakozására. 

2022. december 7., 17:38

Szerző:

A hazai katolikus egyháztörténetben ritka eseményre került sor: a veszprémi bazilika értékeit féltő hívők 3500 támogató aláírással ellátott petíciót adtak át Ferenc pápa budapesti követének, amelyben Udvardy György katolikus érsek elmozdítását kérik a szentatyától – írtuk korábbanMagyar Narancs nyomán. A felháborodást azt váltotta ki, hogy a veszprémi Szent Mihály-székesegyház színes üvegablakait tejfehérekre cserélték, a falakat fehérre meszelték, és eltűnt a neoromán és neogótikus templombelső is.

A Veszprémi Főegyházmegye reagált a Veszprémi Szent Mihály Védegylet állításaira, melyet szerkesztőségünkbe is eljuttattak. Mint írják: „Február 4-én nem a végleges látványképek, hanem egy munkaközi anyag került bemutatásra. Az új üvegablakok nem lesznek tejfehérek. A végleges terveket november 30-án mutattuk be a sajtónak, illetve egy nyílt lakossági fórumon a veszprémi híveknek. A Veszprémi Főegyházmegye területén közel 300 ezer katolikus hívő él, egy szűk kisebbség nem képviseli őket. Ez a megfogalmazás azt a valótlan látszatot kelti, hogy egy komoly csoportról van szó, ami nem igaz. Dr. Udvardy György érsek a hangosbemondón nem mondatta be, hogy a szentmise alatt minden zászlót vonjanak be. A valóság az, hogy ez a szervezők minden búcsún, többször elhangzó hirdetése, amely azt a célt szolgálja, hogy a mise mindenki számára legyen látható. Ezért kérték, hogy minden zászlót tegyenek le a mise alatt.” 

 

 

 

(Képeink: A Veszprémi Főszékesegyház felújításának végleges tervei. Fotó: Veszprémi Főegyházmegye)

07:27

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a kormány az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) Pluszban tett vállalásaiban valótlan állítások és olyan terv olvasható, amely nem a pedagóguspálya vonzóvá tételére irányul.

Újabb típussal bővül a főváros trolibuszflottája, miután hétfő hajnalban a fővárosba érkezett a Solaris-Skoda Trollino típusú jármű első szólóverziója – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn.