A Veres Pálné Gimnázium 28 tanára is megtagadja az önkéntes munkát az érettségi alatt

A Veres Pálné Gimnázium 28 tanára is csatlakozott ahhoz a bojkotthoz, amivel megtagadják meg az önkéntes munkát az érettségi alatt.

2023. február 23., 09:43

Szerző:

„A Veres Pálné Gimnázium 28 tanára a tantestület 42%-a csatlakozunk azon pedagógusokhoz, akik nem vállalnak önkéntes feladatot az érettségi vizsgák lebonyolításában” – írták a csatlakozó tanárok nyilatkozatukban, amit a Telex vett észre.

Indoklásuk szerint ezzel jelzik, hogy a problémák megoldására továbbra sem kaptak semmilyen konkrét, egyeztetésen alapuló választ. Korábban egy tatai és egy esztergomi gimnázium tanárai csatlakoztak az érettségi bojkotthoz, hasonló indokkal.

Mindegyik, a bojkotthoz csatlakozó nyilatkozatban megjegyzik, hogy addig folytatják ezt, ameddig a kormányzat a pedagógusok 9 pontos követelésével érdemben foglalkozni nem hajlandó, amelyet még pedagógusok, szülők és diákok közösen hozták létre még 2022 októberében

  1. Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról! Hiteles tájékoztatást a kormány és a közmédia részéről!
  2. Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését! A kirúgott vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza! Megbecsülést a pedagógusoknak!
  3. Érdekérvényesítő sztrájkjogot a pedagógusoknak!
  4. Felelős, hozzáértő oktatásirányítást! Önálló oktatási minisztériumot!
  5. Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak!
  6. Esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést mindenkinek – az óvodától az egyetemig!
  7. Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak!
  8. Minőségi, 21. századi környezetet a tanuláshoz és a tanításhoz, neveléshez!
  9. Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásban! Korszerű nemzeti alaptantervet! Szabad tankönyvválasztást!

A Veres Pálné Gimnázium tanárai nyilatkozatukban megjegyezték, hogy a feladatra való jelentkezés határideje hivatalosan március 2, vagyis több, mint két hónap áll rendelkezésére a kormányzatnak, hogy ne csak az aktuális helyzetet oldja meg tűzoltással, hanem valódi javaslatot tegyen a pedagógushiány megoldására, a diák-tanár leterheltség megszüntetésére, az érdemi szakmai egyeztetés feltételeinek megteremtésére.

(Kiemelt kép: Az 1881-ben felépült akkoriban Zöldfa utcának nevezett telken a kor egyik legkorszerűbb iskolája a mai Veres Pálné Gimnázium épülete főváros V. kerületében, a Veres Pálné utcában. MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.