A Választási Iroda előbb dönthet a kormány népszavazásáról, mint Karácsony Gergelyéről

Pedig egyszerre adták le.

2021. július 29., 10:20

Szerző:

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján megjelent tájékoztatás szerint pénteken délelőtt határoz a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a kormány által egy hete benyújtott, gyermekvédelminek nevezett népszavazási kezdeményezésének öt kérdéséről. Július 30-án emellett további hét beadványról is tárgyalnak, azonban Karácsony Gergely kezdeményezése nem szerepel ezek között. 

A Népszava kérdésére az NVI-NVB válaszából kiderül, a főpolgármester kezdeményezés pontosan olyan eljárás alá esik, mintha bármely állampolgár nyújtaná be a kérdéseket. Ugyanis a népszavazási törvény szerint részben eltérő eljárásrendet kell követni, ha a kérdéseket egy választópolgár nyújtotta be, mint ha a kormány tenné ugyanezt. Előbbi esetében az NVI a benyújtást követően öt napon belül formai vizsgálatnak veti alá a beadványt: ellenőrzik a kezdeményező adatait, valamint azt is, hogy a kérdések megfogalmazása nem ütközik-e alkotmányos alapelvekkel.

A Karácsony Gergely által benyújtott kérdések esetében július 26-án lezárult a nevesített vizsgálat, annyi tehát biztos, hogy a miniszterelnök-jelölt öt kérdése is a Nemzeti Választási Bizottság elé kerül. Pontos dátumról azonban egyelőre nem tudni. Az indoklásban megjegyezték,

a formai vizsgálat miatt kicsúsztak a határidőből, emiatt is kerül később elbírálás alá a kérdéssor.

Az NVB elnökének a benyújtástól számított 60 napon belül kell csak összehívni a döntő testületet, tehát az sem kizárt, hogy csak szeptember közepén döntenek Karácsony kérdéseinek sorsáról.

A budapesti főpolgármester egyébként ezeket a kérdéseket bocsájtaná népszavazásra:

1. Egyetért-e Ön azzal, hogy minden hatvan év fölötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy ingyenesen legyen jogosult SARS-CoV-2 neutralizáló antitest kimutatására alkalmas tesztre?

2. Egyetért-e Ön azzal, hogy koncessziós szerződés keretében gazdasági társaságnak ne legyen átengedhető magyarországi gyorsforgalmi út üzemeltetése?

3. Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez?

4. Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?

5. Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely Facebook-oldala)