A Választási Bizottság nem lehet népszavazni a Pegasus-botrányról

A párt egyetlen kérdését sem találta a népszavazásról szóló szabályok szerint megfelelőnek az NVB.

2021. szeptember 24., 11:52

Szerző:

A Nemzeti Választási Bizottság elutasította a Momentum Mozgalom Pegasus-ügyről szóló összes népszavazási kérdését, írja a hvg Hajnal Miklósra, a Momentum elnökségi tagjára hivatkozva. A párt 15 napon belül fellebbezhet az NVB döntései ellen a Kúrián.

A Momentum a következő öt kérdést szerette volna népszavazásra bocsátani a lehallgatási botránnyal kapcsolatban:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok a titkos információgyűjtést kizárólag bírói engedélyezéssel végezhessék?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a nemzetbiztonsági titkos információgyűjtés csak célhoz kötötten és részletes törvényi feltételek fennállása esetén valósulhasson meg?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a titkos információgyűjtés közben a gyónási titok, a védői titok és az emberi méltóság ne sérülhessen?
  • Egyetért-e Ön azzal, ha a nemzetbiztonsági szolgálat a kivételes esetben már megkezdett titkos információgyűjtésre vonatkozó utólagos bírói engedélyt nem kapja meg, az érintett személyt automatikusan értesíteni kelljen a jogosulatlan megfigyelés tényéről?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés kötelezze a nemzetbiztonsággal foglalkozó állandó bizottságát a „Pegazus lehallgatási botrány” kivizsgálására és kötelezze az igazságügyért felelős miniszter nemzetbiztonsági feladatok ellátása során végzett engedélyezési tevékenységével kapcsolatos jelentéstételre?

Az NVB arra hivatkozva tagadta meg a kérdések népszavazásra bocsátását, hogy szerintük nem felelnek meg „a választópolgári egyértelműség” követelményének.

(Kiemelt kép: Az izraeli NSO Group, a Pegasus kémszoftver gyártójának honlapja egy mobiltelefon kijelzőjén 2021. július 21-én. Fotó: Joel Saget / AFP)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.