Pegasus-botrány: Orbán Viktort is meghallgathatja az Európai Bizottság

Számos képviselő magyarázatot követel a magyar kormánytól.

2021. szeptember 16., 11:03

Szerző:

Az Európai Bizottság szerdai plenáris ülésén éles vita alakult ki a Pegasus kémszoftver magyarországi használata miatt. Didier Reynders igazságügyi biztos kijelentette, kíváncsian várják a magyar adatvédelmi hatóság vizsgálatának eredményét az ügyben. Egyúttal elmondta, elítélik a magánélethez való jog megsértését, az ugyanis az egész unió területén bűncselekménynek számít. A Népszava arról számolt be, hogy a biztosi testület csütörtökön fogja elfogadni az újságírók biztonságát szolgáló ajánlásokat, amelyek online támadások elleni védelemre irányuló javaslatokat is meg fognak fogalmazni.

A vitában résztvevők közül többen is felkérték az Európai Bizottságot arra, hogy vizsgálja ki, kik és hogyan alkalmazzák a szoftvert az EU-ban a demokrácia aláásására. Több képviselő felszólította a magyar kormányt, hogy adjon magyarázatot arra, miért vetette be a kémszoftvert újságírók, ellenzéki politikusok ellen. A vitában részt vett a momentumos Donáth Anna EP-képviselő is, aki indítványozta, hogy a bizottság Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét is hallgassa meg a témában. Deutsch Tamás ellenben úgy fogalmazott, nem folytattak és nem is folytatnak illegális megfigyelést.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök részt vesz az Európai Parlament plenáris ülésén, 2019. szeptember 11-én. Fotó: Frederick Florin / AFP)