A vakok közt még mindig a félszemű Fidesz a király

Hiába veszít a támogatottságából a Fidesz, az ellenzék ebből semmit sem tud vagy képes profitálni.

2023. október 9., 10:13

Szerző:

Tovább csökkent a Fidesz népszerűsége, de több ellenzéki párt is vesztett szavazókat. Ezzel párhuzamosan egyre több választó nem talál magának pártot, egyéves csúcson a bizonytalanok aránya – derült ki a Republikon Intézet szeptemberi pártpreferencia-kutatásából, amit a Telex tett közzé.

Eszerint folytatódott a Fidesz népszerűségvesztése szeptemberben. A teljes népesség körében egy százalékpontot veszített a kormánypárt (29) augusztushoz képest, míg a pártválasztók körében változatlanul 42 százalékon áll a támogatottságuk. Ez jól illeszkedik az elmúlt hónapok tendenciájába: tavaly október óta már a teljes népesség és a pártválasztók körében is 6-6 százalékpontot veszített a Fidesz–KDNP.

A Fidesz népszerűségének csökkenéséből nem tudott profitálni az ellenzék. A felmérés szerint a bizonytalanok aránya nőtt csak igazán szeptemberben.

Már háromból egy választónak (32 százalék) nincs pártja, azaz ma többen tartoznak a bizonytalanok táborához, mint ahányan a Fideszre szavaznának.

A legerősebb ellenzéki párt továbbra is a DK, a a teljes népesség körében azonban ők sem tudták növelni a támogatottságukat (12 százalék) augusztushoz képest. A pártválasztók körében egy százalékpontos elmozdulást (18 százalék) ugyan fel tudnak mutatni, de ez még messze elmarad Gyurcsány Ferenc tavaly szeptember várakozásaitól. 

Szeptemberben ismét beelőzte a Mi Hazánk Mozgalom a Momentumot: a teljes népesség körében 7, a pártválasztók között pedig 10 százalékon állnak Toroczkai Lászlóék.

Hiába kezdett el jobban rápörögni a megélhetési kérdésekre a Momentum, továbbra sem tud zárkózni a DK-hoz, sőt, Donáth Annáék népszerűsége szeptemberben a teljes népesség körében egy (6 százalék), a pártválasztók körében pedig két százalékponttal (8 százalék) esett augusztushoz képest.

A Kétfarkú Kutya Párt szeptemberben utolérte a Momentumot. A viccpárt támogatottsága hónapok óta nő, ez a tendencia szeptemberben is folytatódott: 1-1 százalékponttal erősödtek a teljes népesség körében (6 százalék) és a pártválasztók között (8 százalék) is. 

A mérés szerint az MSZP ismét átlépte a parlamenti küszöböt a pártválasztók körében, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd viszont továbbra sem jutna be a parlamentbe.

A Republikon Intézet ugyanakkor nem mérte a Második Reformkor és A Nép Pártján népszerűségét, a Medián múlt héten publikált kutatása szerint ugyanakkor az előbbi 2, az utóbbi pedig már 5 százalékon áll a pártválasztók körében.

(Az új magyar kormány tagjai 2022. május 24-én leteszik esküjüket az Országgyűlésben. Az ellenzék nagy része kivonult. Fotó: KISBENEDEK Attila / AFP)

Magyar Péter úgy tűnik vitára szállhat az EP-listavezetőkkel, mégis lesz vita a köztévén. Erről Dobrev Klára számolt be egy bejegyzésében, mely szerint az MTVA megkezdte egy nyilvános vita megszervezését az EP-választáshoz kapcsolódóan.