A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat alelnökévé választották Szakály Sándort, aki a zsidók kamenyec-podolszkiji lemészárlását idegenrendészeti kérdésnek nevezte

2018. május 29., 19:41

Szerző:

Szakály Sándort, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatóját, a Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezető egyetemi tanárát választották a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) alelnökévé.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A TIT keddi, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a közelmúltban elhunyt Tőkéczki László helyére választottak új alelnököt a keddi közgyűlésen. Az 1841-ben Magyar Természettudományi Társulat néven alapított szervezet feladata, hogy országosan összehangolja és képviselje a tudományosan megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, magatartás- és cselekvésminták közvetítését a társadalom számára. Mai nevét 1958 óta viseli – írja az MTI.

Szakály Sándor volt az aki egyebek mellet azt mondta: a több mint 20 ezer ember meggyilkolásával végződő 1941-es kamenyec-podolszkiji deportálásról, hogy a történészek között többen úgy ítélik meg, hogy ez volt az első deportálás, de „véleménye szerint ez inkább idegenrendészeti eljárásnak tekinthető, mert azokat, akik nem rendelkeztek magyar állampolgársággal, ide toloncolták ki”.