A Trumpizmus ellen fogott össze 150 republikánus

Fel kell ajánlani egy józan észen alapuló koalíciót az országnak és egy egységesebb jövőképet, mert a párt jelenleg belülről rohad a demokrácia elleni folyamatos támadásai miatt - mondták a mozgalom megalakulásán.

2021. május 14., 11:36

Szerző:

Az amerikai Republikánus Párt 150 tagja fogott össze, hogy reformot indítsanak a párton belül és kiszorítsák Donald Trumpot és támogatóit a politikai formációból – írja a CNN. Az új mozgalmat Evan McMullin és Miles Taylor vezetik, a mozgalom indítását azután jelentették be, hogy a Trump-kritikus Liz Cheneyt leváltotta a párt vezetői tisztségéből. McMullin Trump kihívója volt a 2016-os elnökválasztáson, míg Taylor egy könyvet írt, melyben Trumpot kritizálta - tette hozzá a porfolio.hu.

„Ami elég, az elég, fel kell ajánlanunk egy józanészen alapuló koalíciót az országnak és egy egységesebb alternatív jövőképet, mint amit a mostani Republikánus Párt kínál, ami jelenleg belülről rohad a demokrácia elleni folyamatos támadásai miatt” – mondta Miles Taylor a bejelentéskor. Kiemelte: céljuk, hogy megreformálják vagy eltöröljék a Republikánus Pártot.

Az új politikai mozgalom le is fektette alapértékeit: hangsúlyozták, hogy az Egyesült Államok eredeti elképzeléséhez térnének vissza, mint egy „önálló, beavatkozás-mentes köztáraság, amely megvédi magát minden belföldi és külföldi ellenségtől.” Arról is írtak, hogy „ellenzik a félelemkeltést, összeesküvés-elméleteket, hamis információkat” és a „tényalapú döntéshozatalt és őszinte párbeszédet” támogatják.

George Conway, Kellyanne Conway volt Trump-tanácsadó férje a CNN-en azt mondta, hogy ez nem egy új párt, hanem egy mozgalom, melynek célja, hogy konzervatív, mértékelt álláspontot képviseljenek. A formációba többnyire volt Republikánus tisztségviselők csatlakoztak, mint például Massachusetts volt kormányzója, Bill Weld, vagy Anthony Scaramucci, Trump volt kommunikációs tanácsadója, illetve 27 volt kongresszusi képviselő.

(Kiemelt kép: Evan McMullin. Fotó: AFP | George Frey)

Karsai Dániel már minden pillanatban segítségre szorul, mozgásképtelen, már enni és inni sem tud. A volt alkotmányjogász mindent elrendezett maga körül, már csak arra koncentrál, hogy minél értelmesebben töltse el a hátralévő idejét.