A szerdai időjárás tovább locsolkodik

Elszórtan záporok, zivatarok kergethetnek tető alá mindket. Ugyanakkor ismét fokozatosan melegszik az idő.

2024. április 2., 16:13

Szerző:

A szerdai időjárás során a front összefüggő felhőzete és csapadékzónája fokozatosan elhagyja északkelet felé az országot, de arrafelé még estefelé is lehetnek borult, esős körzetek. Másutt a gomolyfelhőkből elszórtan záporok, az ország délnyugati felében és középső tájain zivatarok előfordulhatnak – írja a Hungaromet.

A csapadékgócok késő estére lecsengenek, ezt követően éjjel kiderül az ég. Szerdán jórészt fátyolfelhős, napos időre számíthatunk csapadék nélkül, majd délutántól mindenütt megnövekszik a felhőzet. A nyugatias szelet kedden és szerdán is többfelé kísérik erős, helyenként viharos lökések, csak kedd éjszakára mérséklődik átmenetileg a légmozgás.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 4 és 8 fok között alakul, a szélárnyékos, derült részeken ennél hidegebb lehet az éjszaka, néhol fagypont körüli hőmérséklet sem kizárt.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán többnyire 16 és 21 fok között várható.

Egész Európában csapadékos az időjárás

Ciklon alakítja az időjárást az Ibériai-félszigettől nyugatra, melynek előterében a gomolyfelhőkből a záporok mellett zivatarok is képződtek. Ugyancsak alacsonynyomású képződmény, és annak frontrendszere határozza meg kontinensünk középső és keleti részeinek időjárását. Hidegfronti szakasza Skandináviától egészen a Földközi-tengerig húzódik, amelynek mentén szintén többfelé előfordultak záporok, zivatarok. A kontinens délkeleti harmadán melegszik fel nappal leginkább a levegő, itt általában 24, 29 fok is előfordult, hazánkban volt a térségben a legmelegebb – Kelebián a 30 fokot is meghaladta a hőmérséklet.


A Kárpát-medencében a hidegfront mögött az elmúlt napokhoz képest már jóval tisztább és pár fokkal hűvösebb a levegő, azonban szerdától ismét melegedés kezdődik.

A záporok, zivatarok kimossák a sivatagi port

A virágzó gyümölcsfáinkra kedvező a meleg és száraz idő, ugyanakkor a tavaszi vetések főleg az Alföldön már nagyon várják az esőt. A talaj fölső rétege ugyanis már sokfelé kiszáradt. A folytatásban ma este egy hidegfront hoz csapadékot, de nem eleget, az Alföldre 20-30 mm kellene, de arrafelé mindössze 5 mm körüli mennyiség valószínű. Az eső, valamint a holnapra nyugatiasra forduló és tovább erősödő szél kimossa, kisöpri a levegőből a napok óta az eget elhomályosító, Afrika északnyugati részéről származó sivatagi port. A ma este/éjjel érkező eső kezdetben sáros is lehet, érdemes felfognunk tiszta edényben ebből, melyet kiszárítva mintát vehetünk a sivatagi anyagból.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: fietzfotos via Pixabay)