„A szankciós infláció elleni vakcina működik” – közölte karöltve Varga Judit és Nagy Márton

Az infláció letörése érdekében fogyasztóvédelmi intézkedésekről egyeztetett Varga Judit és Nagy Márton – közölte az Igazságügyi Minisztérium és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium kedden.

2023. április 4., 17:28

Szerző:

A két tárca közös sajtóközleményében kiemelték: a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók energiaválságot és szankciós inflációt okoztak szerte Európában. Hozzátették, hogy a kormány a családok és a gazdaság megvédése érdekében már 20 intézkedésről döntött annak érdekében, hogy letörje és év végig egy számjegyűre csökkentse a drágulás mértékét. Ezen intézkedések részeként többek közt bevezette a kamatstopot, az élelmiszerár-stopot és megvédte a rezsicsökkentést az átlagfogyasztás mértékéig.

„A szankciós infláció elleni vakcina működik, a kormányzati várakozásnak megfelelően januárban már tetőzött a mértéke, azt követően pedig megindult a csökkenés”

– áll a közleményben. 

Hozzátették: annak érdekében, hogy az infláció csökkenésének folyamata minél erőteljesebb, minél jelentősebb lehessen, minden lehetséges eszközt meg kell ragadni. Ezért a Gazdasági Versenyhivatal a kormányzattal közösen – nemzetközi példák alapján – online árfigyelő rendszert hoz létre, amely hozzájárul a piaci verseny fokozásához, és megakadályozza a túlárazást. 

A szankciós infláció letörése, a családok és a gazdaság megvédése érdekében tovább kell erősíteni és ki kell szélesíteni a fogyasztóvédelem szerepét is – jelezték.

 Ennek érdekében kedden Varga Judit igazságügyi miniszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter személyes megbeszélést folytatott. A közlemény szerint megállapították, hogy a jelenleg is zajló, többek közt a hatósági árszabályozás alá eső termékek kínálatát érintő fogyasztóvédelmi ellenőrzések mellett – amelyek a Húsvét közeledtével különösen fontosak – új, a fogyasztók érdekeit szolgáló intézkedések kialakítása szükséges, amelyek hozzájárulnak a transzparencia és a piaci verseny további növeléséhez. 

Ennek érdekében olyan fogyasztóvédelmi adatbázis jön létre, amely célzottan figyeli a termékek árváltozását és segíti a fogyasztókat abban, hogy a legolcsóbb terméket vásárolhassák meg. A lakosság, a vásárlók helyzetbe hozásával, a tudatos döntések ösztönzésével, a versenyhelyet fokozásával megállítható a túlárazás, így tovább csökkenthető az infláció – közölte a két minisztérium.

(Kiemelt képünk forrása: Varga Judit Facebbok)

 

 

Magyarország továbbra is valós, érdemi béketárgyalásokat sürget azok között, akik a háborút vívják – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalán, hozzátéve: a nemzetközi közösségnek azt kellene elérnie, hogy a háborúzó felek kössenek végre tűzszünetet, és üljenek végre asztalhoz.

A választás után még valamivel több mint három hetük van az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP-) választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.