A rendőrség szerint tényleg túlterheléses támadás érte a vakcinafoglaló oldalt

Valóban túlterheléses támadás érte a vakcinaregisztrációs oldalt – közölte a rendőrség, több nyomozás is indult, a legutóbbi, április 30-i esetet is elemzik.

2021. május 10., 14:48

Szerző:

Többször hivatkozott a kormányzat az elmúlt 1,5-2 hónapban arra, hogy „túlterheléses” támadás érte a különböző hivatalos honlapokat, így a koronavirus.gov.hu-t, a kormany.hu-t, az oltásregisztrációs oldalt, és legutóbb, április 30-án az oltásregisztrációs honlapot.

Főleg utóbbiak kapcsán viszont számos olyan reakció is érkezett, hogy egyszerűen csak a fejlesztők alulméretezték az oldalak kapacitását, az informatikai háttér nem készült fel a megnövekedett felhasználói igények kiszolgálására, ezért álltak le, illetve akadoztak az oldalak.

Most a rendőrség is megerősítette a Telex.hu érdeklődésére, hogy az érintett oldalak esetében „a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya folytatott vagy folytat nyomozást”. Hozzátették: „a felsorolt weboldalak kapcsán kijelenthető, hogy történt támadás”.

Ami a legfrissebb, április 30-i esetet illeti – amikor a Pfizer vakcinájára akartak sokan jelentkezni, de az időpontfoglaló oldal gyakran lefagyott –, arról a rendőrség egyelőre annyit közölt: azzal „kapcsolatban jelenleg folyik az adatok elemzése”.

Az április 30-i eset után az MSZP európai parlamenti képviselője, Ujhelyi István jelezte: rémhírterjesztésért vonná felelősségre a kormányt, mert szerinte „úgy hülyeség, ahogy van” a hivatalos, „terheléses támadásra” hivatkozás.

(Kiemelt képünk illusztráció: DPA/AFP | Annette Riedl)