A nap nyertese Nagy Márton és Lázár János

Orbán Viktor törvényjavaslata nyomán önálló tárcát kap a Nagy Márton vezette minisztérium. 

2022. november 21., 14:04

Szerző:

Önálló minisztérium lesz január 1-jétől a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, amely a Miniszterelnöki Kabinetirodából kiválva jön létre. Az erről szóló törvényjavaslatot hétfőn nyújtotta be a parlamentnek Orbán Viktor miniszterelnök, írja a 24.hu. 

Nagy Márton eddig tárca nélküli miniszterként felelt a gazdaságfejlesztésért, de Palkovics László távozásával és a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) megszűnésével az iparpolitika is Nagy felügyelete alá kerül, így saját tárcát kap az eddig Rogán Antal minisztériuma alá sorolt kis létszámú hivatala helyett.

Azt már korábban bejelentették, hogy december 1-jével önálló Energiaügy Minisztérium alakul Lantos Csaba vezetésével, de Orbán javaslat szerint Lázár János minisztériumát pedig átnevezik: Építési és Közlekedési Minisztérium lesz a neve az eddigi Építési és Beruházási Minisztérium helyett, miután a közlekedésügy Lázár alá tartozik Palkovics László lemondásának következtében. 

A törvényjavaslat indoklása szerint „az orosz-ukrán háború okán bevezetett szankciós politika jelentős hátrányok veszélyével fenyeget mind az energiaügyek, mind a gazdaság területén. A veszélyek ellensúlyozása érdekében indokolt, hogy mindkét területért önálló minisztérium feleljen a kormányzati feladatmegosztási struktúrában, írja a lap. 

(Kiemelt kép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. szeptember 17-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor)

00:01

Fennállása huszadik évfordulójához érkezett az MVM Partner Zrt., Magyarország legnagyobb villamosenergia-nagykereskedője. Az elmúlt két évtizedben a társaság nagy utat bejárva és jelentős mérföldköveket elérve számos módon járult hozzá a magyar villamosenergia-rendszer ellátásbiztonságához és a rezsicsökkentés biztosításához.