A májusi eső tényleg aranyat ér? Agrárszakértőt kérdeztünk

Sok eső esett az elmúlt hetekben, de nem biztos, hogy ez elég, ha ugyanolyan száraz hónapok követik a májust, mint a korábbi években.

2023. május 20., 08:18

Szerző:

A május eddig nem sok napfénnyel szolgált, talán ez a hétvége hozhatja el a várva várt áttörést. Az utóbbi napok és hetek esős időjárásának köszönhetően az ország egyes részein meghaladta a 100 millimétert a lehullott csapadék mennyisége. A már elvetett szántóföldi kultúrák számára értékes volt ez az eső, hiszen a talaj hónapok óta vízhiányos, télen is kevesebb volt a csapadék, mint a szükséges mennyiség - mondta el megkeresésünkre Turán Tamás agrárszakértő.

Mint hozzátette, ez a sok májusi eső sem pótolja azt a csapadék kiesést, amit összességében a tavalyi, illetve korábbi aszályos évek okoztak a talaj vízkészletében. A talajvíz szintje évek óta csökkenő tendenciát mutat - fogalmazott a szakember.

Turán Tamás kérdésünkre elmondta, hogy a szántóföldnek hiányzott már a kiadós eső, a gyümölcstermelők számára azonban ez az időjárás kedvezőtlen. Az ültetvények gombás fertőzéseknek fokozottan kitettek, az állandóan nedves levélfelület és a hűvös időjárás számos gombafajnak rendkívül kedvező (pl. őszibarack tafrina), így sajnos a komoly tavaszi fagyok után a terméskilátásokat a gombás fertőzések is csökkentik. 

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy bocsátkozhatunk-e jóslatokba az idei várható termésátlagokkal kapcsolatban, milyen hatása lehet ennek a májusi esős időjárásnak a hazai gazdaságra nézve.

Az agrárszakértő szerint korai még bármit is kijelenteni, hiszen a korábbi években is számtalanszor előfordult, hogy május vége után egy csepp eső sem volt szinte szeptemberig és súlyos aszálykárok alakultak ki. Sokat alszanak még kint a növények.

Turán Tamás a saját gyümölcsösében is folyamatosan tapasztalja, milyen negatív hatása van a mostani időjárásnak. “A rendszeres tavaszi fagyok, az enyhe tél miatt felszaporodott kórokozók és kártevők, a gyakori aszályok, a hűvös tavasz és gyenge méh beporzás mind olyan események, amelyek a klimaváltozással összefüggésben a termés kilátásokat kedvezőtlenül befolyásolják” - osztotta meg tapasztalatait a 168.hu olvasóival a szakember.

(Fotó: Pexels.com)