A magyarokat nem érdekli, mit mond a tudomány, a 44 százalékuk szilárdan hisz a homeopátiában

2017. november 8., 10:36

Szerző:

A 444.hu megbízásából a Medián készített felmérést arról, hogy a magyarok milyen mértékben tulajdonítanak gyógyító erőt a homeopátiának, és kiderült, hogy a téma élesen kettéosztja a társadalmat, amíg ugyanis a magyarok 44 százaléka hisz benne, 41 százaléka viszont  megtévesztésnek tartja az egészet. A többi 15 százalék bizonytalan, nem tudja, mit gondoljon róla.

Fotó: Shutterstock

Érdekes, hogy nemtől függően viszont jelentős eltérés van a homeopátia megítélésében, amelyet a nők 51 százaléka, a férfiaknak viszont csak a 37 százaléka vél hasznosnak. Az elutasítók 49 százaléka férfi, 35 százaléka nő. Korosztály szerint nincs különösebb eltérés, végzettség szerint viszont van, a magasabb végzettségűek körében több a homeopátiahívők száma. A diplomások 52 százaléka szerint hasznos, az érettségizettek 48 százaléka szerint az, míg a szakmunkások és a nyolc általánost végzettek között 41 és 37 százalék ez az arány.

A válaszadók között kevesen voltak azok, akik közvetlen tapasztalattal rendelkeznek a homeopátiáról. Csupán 22 százalékuk mondta azt, hogy ő vagy családtagja próbálkozott már homeopátiás készítménnyel, és csak 5 százalékuk szed rendszeresen ilyet.

Szeptemberben az Európai Akadémiák Testülete adott ki egy állásfoglalást, amelyben közölték, hogy nincs tudományos bizonyíték a homeopátia gyógyító erejére, nincs semmilyen reprodukálható eredmény arra, hogy bármilyen betegséggel szemben hatásosak ezek a készítmények. Ellenben arra alkalmas népszerűségük, hogy aláássa a tudományos orvosi gyógyításba vetett bizalmat.

Az állásfoglalás után pár nappal különös öngyilkossági kísérletet hajtott végre egy magyar orvos, Novák Hunor, aki élő adásban egy egész üvegcse homeopátiás altatót vett be. Ezt követően 24 órás ügyeletet tartott munkahelyén, tehát volt lehetősége rá, hogy figyelje magán a „túladagolás” jeleit. Kísérlete teljes kudarcot vallott, semmilyen pozitív vagy negatív utóhatást nem tapasztalt magán, az pedig, hogy az egész üvegcsényi altató nem okozott sem rosszullétet, sem javulást, azt jelenti, hogy a homeopátia úgy ahogy van, egy hatalmas blöff.

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.