A magyar trónörökös szíve Pannonhalmán

Végső nyughelyére került Habsburg Ottó szíve - Családi körben, közjogi méltóságok és politikusok nélkül tervezte a család Habsburg Ottó szívurnájának elhelyezését a pannonhalmi főapátságban, ám a kormány képviseletében megjelent feleségével Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

2011. július 18., 06:52

Egyszerű szertartás, latin nyelvű vesperás, esti imádság keretében, helyezték végső nyughelyére az önmagát mindig bencés diáknak valló Habsburg Ottó szívét. Hagyomány a Habsburg-családban, hogy halottjuk szívet különválasztják a testétől. Habsburg Ottó végrendeletében kérte, hogy az ő szívét Pannonhalmán temessék el - számolt be a

Népszabadság.

A család mintegy ötven tagja vett részt a szertartáson. Eredetileg csak a sajtó képviselőit várták a gyászeseményre, de az apátságba érkező érdeklődőket is befogadták a bazilikába.

A szertartás előtt a NOL megtudta, hogy a család nem hívott közjogi méltóságokat, politikusokat Pannonhalmára. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azonban részt vett a szertartáson a kormány nevében.

Az ökumenikus szertartás végén Bölcskei Gusztáv református-, Fabinyi Tamás evangélikus-, Várszegi Asztrik katolikus püspök, valamint Markovics Zsolt főrabbi mondott áldó imát. Az urnát Károly és György főherceg vitte le az altemplomba.

A család és az egybegyűltek Sebestyén Márta énekével búcsúztak el Habsburg Ottótól.