A magyar sajtó több mint háromnegyede a Fidesz-közeli médiaalapítványé, csaknem 500 sajtótermék van a kezükben

2019. április 25., 13:42

Szerző:

Mérték Médiaelemző Műhely a 2017-es árbevétel-adatok alapján felmérte, hogy mennyire domináns a fideszes média a hír- és közéleti piacon. Az eredmény még az óvatos becslés ellenére is sokkoló.

A fideszes médiaholding, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) 2018 novemberében alakult meg, a laptulajdonosok nagylelkű felajánlásainak köszönhetően. Mára körülbelül 500 sajtótermék tartozik bele, amivel a valószínűleg a világ egyik legnagyobb médiavállalatává vált.

A Mérték ezért számolt a 2017-es árbevétel-adatokkal, mert jelenleg még csak azok érhetőek el. Csak azokat a cégeket vették figyelembe, amelyek még a KESMA megalakulásakor is léteztek.

Eszerint figyelembe véve a KESMA-t, a KESMA-ból kimaradó bizonyíthatóan kormánypárti médiacégeket és a közszolgálati médiát, a teljes Fidesz-közeli portfólió a hír- és közéleti szegmens 77,8 százalékát teszi ki.

A számításkor nem vették figyelembe a helyi médiát, ami jellemzően önkormányzati tulajdonban van, és az ország nagy részén a kormányzati kommunikációt követi.

Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Népszava mindeközben azt írja, hogy a Magyar Újságírók Országos Szövetsége csatlakozott Jávor Benedek EP-képviselő, a Klubrádió és a Mérték panaszbeadványához. A beadványozók ugyanis korábban két panasszal is az Európai Bizottság versenyjogi főigazgatóságához fordultak a magyar kormánymédia tiltott állami támogatása ügyében. Az első a közmédia állami túlfinanszírozásából adódó versenytorzítást, a második idén év elején a pártsajtó szabálytalan állami támogatását kifogásolta (ehhez a panaszhoz a MÚOSZ is csatlakozott).

A friss elemzés eredményeivel most kiegészítik a bizottsági panaszt az aláírók, mivel álláspontjuk szerint a kormánypárti médiatúlsúly olyan mértékű finanszírozási előnyt biztosít a kormány üzeneteinek minden más típusú tartalommal szemben, amely már megkérdőjelezi a politikai versenyt és a választások tisztaságát is.

A lap úgy tudja, hogy a bizottság még egyik üggyel sem foglalkozott.

10:20

Csaknem 30 millió forintot loptak el telefonos alkalmazás segítségével egy zalai férfitől, az eset kilenc gyanúsítottja azonban másoktól is milliókat szerzett hasonló csalással – közölte a Zala Vármegyei Főügyészség szóvivője pénteken. Az átverés során a bankszámláinkhoz férkőznek hozzá a bűnözők.