A magyar buszsofőr ellen is vádat emeltek a veronai busztragédia miatt

2018. május 25., 08:30

Szerző:

Hat ember ellen emelt vádat a veronai államügyész, köztük a magyar buszsofőr ellen is a tavalyi veronai busztragédia ügyében. A per október elején kezdődik – írja a Magyar Idők a TG és a Pantheon, két helyi hírportál alapján.

A vádlottak között van a magyar buszvezető, az A4-es autósztráda két üzemeltető mérnöke, valamint az autópálya átadás előtti, 1993-as tesztelői közül három mérnök. A vád tömegszerencsétlenség okozása.

A baleset 2017. január 20-án történt az A4-es autósztrádán. A helyszínen 17, többségében 14 és 18 év közötti diák veszítette életét, egy súlyos égési sérült pedig Budapesten a Honvédkórházban hunyt el.

Fotó: Corpo Nazionale dei Vigili del Fuoco - Olasz Tűzoltóság

A Magyar Idők áprilisban számolt be arról, hogy M. Fekete György szakértői véleménye szerint a tragédia legalább négy olyan hiányosságra vezethető vissza, amelyért az A4-es olasz autósztráda adott szakaszának biztonságikorlát-rendszere okolható. A veronai államügyész is megkapta a véleményt, aki ennek alapján vonta be a vizsgálata a sztrádakivitelezés és -üzemeltetés további három mérnökét is.

A portál információi szerint a vádemelés nagyban támaszkodik a magyar szakvéleményre. Az államügyész szerint a hat vádlott felelőssége eltérő mértékű. Bűnösségük megállapítása esetén 18 évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.