A kulisszák mögött: Baja Ferenc

Tóbiás József felettes énje, pótapja, Tóbiás hangján ő beszél – mondják kritikusai Baja Ferencről. Az egykori reformkörös politikus kormányon a miniszterségig, pártban az alelnökségig vitte, a Táncsics Alapítvány régi-új elnöke. Nem tagadja, komoly befolyása van a szocialisták politikájára, egyszerűen azért, mert azt akarja, hogy így legyen. Ellenlábasairól azt mondja: akik őt támadják, rajta keresztül az elnököt akarják gyengíteni, ami árt a tisztújításra készülő MSZP-nek. Nem rejti véka alá: Tóbiást és Botka Lászlót támogatja. Mit tud Baja Ferenc, hogy így vagy úgy, de valamennyi elnök mellett dolgozhatott?

2016. június 10., 15:37

Megvan már a tónus? – ugratják néha a Tabánban teniszpartnerei Baja Ferencet, aki a sportban sosem viccel. A reggeleket hatkor a pályán kezdi, tenyerest, alapvonali ütéseket gyakorol, keveset játszik, de sokat tréningezik, edzővel. Akik már látták gyakorolni, tudják, óriási a monotóniatűrése. A 61 éves politikus ezt azzal magyarázza: „ha valamit csinálok, az csinálva van”. De nem csak a tenisz, a dohányzás is. „A cigizés arról szól, hogy nikotint vigyünk be a szervezetbe, hát én bevittem. 1994-ig naponta három-négy doboz, szűrő nélküli cigit szívtam. ’94-ben újévkor két fogadalmat tettem: megnyerjük a választást és leszokom a dohányzásról.” Mindkettő sikerült, ekkor kezdett teniszezni. „A mániám lett. Figyelem az izomcsoportok munkáját, jó szellemi karbantartásra, átdolgozza a személyiséget.”

Baja nem csak a teniszben tudatos és szívós. Elkötelezett baloldalinak tartja magát, azt mondja, ez családi örökség. Kecskeméten született, olyan családba, „ahol a szegénység intelligenciával párosult”, édesapja már 12 évesen maga mellé ülteti, hogy együtt nézzék a Szegénylegényeket. A férfi feltaláló, echte jobboldali nagybáttyal, aki rábeszéli az apját, hogy csatlakozzon a rongyosgárdához. Túléli, hazajön, egy ideig Budapesten cukrászatot tanul, aztán favágó lesz, kerületi erdészként jól indul a karrier. Feltalálja a Baja-féle görgős ekét, szabadalmaztatja, de ellentétbe kerül a hivatal vezetőjével, rongyosgárdista múltja miatt megbélyegzik, a találmányt bár bejegyzik, pénzt nem kap érte. Baja édesanyja tanítónő „erős baloldali és modernitás iránti elkötelezettséggel”. A fiú tizenöt éves, amikor apja meghal, ettől kezdve a tanulás mellett dolgozik, hol tejüzemben segít, máskor újságot hord ki.

Debrecenben, a Kossuth Lajos Tudományegyetemen népművelői oklevelet, filmesztétikából egyetemi doktori címet szerez. Az egyetemi klubélet motorja, a filmklub egyik vezetője, úgy emlékszik vissza, hogy „a változás igénye az egyetemi években a színházban öltött testet, lázadtunk, de ez nem romboló, hanem építő lázadás volt”. Nyíregyházán utóbb a városi tanácsnál a művelődési osztályon kap állást, de hamar Csabai Lászlóné mellé lép tanácselnök-helyettesként. 1988-ban csatlakozik az MSZMP-hez, a kezdetektől a szabolcsi reformkörös csapat tagja. Amikor kellett valaki, aki Budapestre jár közvetíteni az országos vezetés és a helyi reformkörök között, Baja kapott a lehetőségen, networkolt, beépült a rendszerbe.

Az 1990-es vereség után Horn Gyula „csikócsapatába” kerül, szervezésében 1992 áprilisában létrejön a Baloldali Önkormányzati Közösség, ugyanebben az évben alelnökké is választják, ekkor fordul az országos politizálás felé, s a visszaemlékezők szerint ekkor élesedik az MSZP irányáról szóló, népi-urbánus vita, ahonnan a máig tartó Szekeres Imre–Baja-konfliktus is ered. A modernizáció-kapitalizmus versus nép-nemzetiség, antikapitalizmus vita 1992 után durvult el, amikor a választásra készülve már nem volt tovább tartható az MDF-fel és az SZDSZ-szel szemben addig kialakított egyenlő távolságtartás politikája. Baja azt mondja, nem értették őt azok, akik a „népi káder skatulyába” dugták, szerinte pusztán népművelői múltja miatt. Merthogy ő magáról azt vallja: szabadelvű baloldali, aki szerint a baloldal mindig a tömegek oldalán áll, a felemelkedés és a modernizáció pártján.

Beszélgetőtársaink ebből az időszakból már egy tudatos, ambiciózus, karrierépítő Bajára emlékeznek, akiről egybehangzóan állítják: köztudottan nemzetbiztonsági miniszter akart lenni a Horn-kormányban.

– Kamaszosan rajongott ezért, titkok tudója akart lenni. Ám Horn úgy volt vele: olyannak nem szabad adni ezt a posztot, aki akarja. Márpedig Baja feltűnően akarta, de Horn tartott tőle, háttérmachinátornak gondolta. Hamar elterjedt róla, hogy mephistói alkat, állandóan szervezkedik – magyarázza egyik szocialista forrásunk.

Más szerint Bajának az is fájhatott, hogy Horn Szekerest az óriásfrakció vezetésével bízta meg, míg neki semmit nem akart adni. Vissza-visszatérő pletyka, hogy amikor Horn ezt közölte vele, Baja elsírta magát, mire a kormányfő a környezetvédelmi tárcát végül „itt okozza a legkevesebb bajt” logika alapján odaadta neki. Bár a történetet mindenki ismeri, hitelesen senki nem erősíti meg.

Baja határozottan tagadja, hogy ambicionálta volna a nemzetbiztonsági miniszterséget:

– Nem érdekelt, engem ráadásul az egyetemi években megfigyeltek, nem is tudtam volna együtt dolgozni velük.
Elmondása szerint a környezetvédelmi miniszterségre Horn és Vitányi Iván vették rá. Bár ő úgy látja, erős kormányzati pozíciót vitt, büszke arra, hogy létrehozta a környezetvédelmi és a természetvédelmi tanácsot, ebből az időszakból elsőre mégis a Nyírfa-ügy és a zsurki vodkagyár kötődik a nevéhez.

1995-ben ugyanis kiderült, hogy az ukrán–román–magyar hármas határ környékén a szervezett bűnözés miatti adatgyűjtési akció során ellenzéki és kormánypárti politikusokat is megfigyeltek. Így bukkant fel a Zefirusz Kft. is, amelynek Baja 1994 áprilisáig felügyelőbizottsági tagja volt, s amely cég rövid idő alatt, kedvező hitelekkel, állami tulajdonú cég megrendelései révén jelentős ingatlanvagyonhoz jutott. Az ügyben azonban nem indult nyomozás. Jobban megtépázta Baja hírnevét a zsurki vodkagyár története. Miniszterként a Zsurkon palackozó üzemet építeni szándékozó Hunalco Rt.-nek 80 millió forintot ítélt meg, a fejlesztési költségek 16 százalékára pedig vissza nem térítendő támogatást. A cég ebből 55 milliót vett igénybe, ám 1997 áprilisában jelezte: a kötelezettségeket nem tudja teljesíteni, majd kérte a minisztériumot, hogy a támogatás igénybe vett összegét visszafizethesse, s a kamatok alól mentességet kapjon. A minisztérium a részletfizetést engedélyezte, a kamatok elengedését elutasította. A cég ellen 1997-ben kezdett a rendőrség nyomozásba, mivel felmerült a gyanú, hogy kapcsolatban áll a szervezett bűnözéssel, s az is, hogy a cég törvénytelen állami támogatásban részesült. Szóba került Baja esetleges büntetőjogi felelősségre vonása is. Bár a nyomozás megszűnt, Baját sosem ítélték el – az ügy rátapadt. Miközben ő politikailag a túlélésért küzdött, a nagy ellenlábas, Szekeres mértékadó szocialista lett. Amikor az ügy kiderült, ráadásul már Nikolits István volt a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter, aki – az elterjedt közvélekedés szerint – Szekeres embere volt.

Baja szerint párton belüli ellenségeskedés miatt húzta ő a rövidebbet.

– A záhonyi térség megfigyelésekor a meg nem erősített információkat nem darálták le, a dossziék pedig csak gyűltek Földi László keze alatt, ő pedig a belső konfliktusok miatt ezekkel visszaélt. Ez volt az egyik első karaktergyilkosság, amit a politikában elkövettek. Akkor még naiv voltam, nem sejtettem, hogyan működik ez. Időben kellett volna rá reagálni. Ugyanakkor rendkívül fontos számomra, hogy a kérlelhetetlen erkölcsiségű Tardos Márton vezette vizsgálóbizottság tisztázott minden gyanú alól – hangsúlyozza.

A választási vereség miatt Szabolcs megyei elnökként folytatja, idejét az MSZP 2000 csoport köti le, jelszava „társadalmi-politikai innováció”, a „párton belüli modernizáció” lesz. Nyomot is hagy, beszélgetőtársaink egyike említi, Baja volt az első, aki a pártban power pointos prezentációt készített. Merthogy úgy hiszi:

– Egy szervezet nem gép, amit csak menedzselni kell, hanem színház, ahol hatni kell, márpedig én jól rendezek.
S valóban, 2000-től kampányigazgató lesz. Ő hozza a 2002-es kampányba Szigetvári Viktort, akivel új szervezetlogisztikai megoldásokat alkalmaznak, és Ron Werbert. Kutya-macska viszony volt az övék, miközben Bajáról rossz nyelvek azt terjesztették a Köztársaság téren, hogy csak olyan cégeket vesz be a kampányba, amelyek visszaosztanak neki. Ő erre azt mondja:

– Sosem költöttem el egy fillért sem, bárki pályázhatott, a források felett tudatosan nem én diszponáltam, a kampány politikai részéért feleltem.

Kezdetben Németh Miklós miniszterelnök-jelöltségét támogatta, de hamar beállt Medgyessy Péter mögé. Csakhogy vele megérkezett a csapatba Dobrev Klára, s maga Gyurcsány Ferenc is. A Medgyessy körüli tanácsadó testületet Gyurcsány vezette, a csapatba tartozott Gál J. Zoltán, Braun Róbert, Levendel Ádám is.

– A kampány során a mai DK-elnök szembesült azzal, hogy engem nem irányíthat – mondja Baja, s innentől datálja a kettejük közötti köztudottan rossz viszonyt. (Portrénkhoz kértük Gyurcsány Ferenc segítségét, de ő nem kívánt nyilatkozni.)

– Bár Medgyessy csapatába beállt, nem lett miniszter, pedig nagyon akarta – folytatja egy beszélgetőtársunk. – Végül a Miniszterelnöki Hivatal államtitkáraként kiharcolta, hogy beülhetett kormányülésre. Ez jellemző rá: ha van egy négyzetmétere, eléri, hogy három legyen.

Medgyessy mellett infokommunikációval és civil társadalommal foglalkozik, valamint az uniós csatlakozási kampányt vezeti. 2006-ban viszont Gyurcsány ki akarja tenni a kormányból, ő azonban, elmondása szerint, közli vele: „elfogadhatatlan, hogy ne dolgozhassak itt az MSZP megbízásából, légy szíves, keresd meg a helyem”. Így kerül a Bajnai Gordon vezette fejlesztési tárca mellett létrejövő uniós Fejlesztési Tanácshoz, ahol ugyancsak az informatikai fejlesztésekért felel. Később a Bajnai-kormányban az infokommunikációt felügyelő államtitkár és kormánybiztos.

Kritikusai szerint legyen szó környezetvédelemről, infokommunikációról, kampányszervezésről, az egymástól távol eső területeket egyvalami összeköti: mindegyik hatalmi pozíciót jelent, amelyek révén befolyáshoz juthat. Ellenlábasainak az is feltűnő, régóta milyen bizalmi kapcsolatot ápol Bódi Gáborral, aki 2000-től egészen 2009-ig a Miniszterelnöki Hivatalnál töltött be vezetői pozíciókat, majd 2010-től a Puskás Tivadar Közalapítványt irányította ügyvezetőként. 2014 januárjáig a jelentős kormányzati megbízásokat kapó Strategopolis Kft.-ben volt társtulajdonos, a Századvégnek pedig két alkalommal részvényese, továbbá szakértője. 2014 júniusa óta az infokommunikáció összehangolásáért felelős helyettes államtitkár.

– Baja jól használ erőforrásokat, ilyen Bódi Gábor is – mondja egy informátorunk. – Hallani, hogy ő segített a Puskás közalapítványon keresztül pályázati pénzhez jutni, ami nyolc számjegyű összeg is lehet egy-egy pályázatnál, s ez egy kivéreztetett pártnál sokat jelent.

Baja azt mondja, Bódival mindig is szakmai alapon dolgoztak együtt, sem baráti, sem üzleti, sem politikai együttműködésük nem volt soha.

– A vádaskodóknak üzenem: majd negyedszázada vívok a Fidesszel, kicsit régebb óta, mint a legtöbben. Ha valamiben elkötelezett vagyok, az a Fidesz leváltása, ez mindig is így volt.

A 2005 és 2008 közötti időszakot követően 2014 óta újra az MSZP pártalapítványának, a Táncsicsnak a kuratóriumi elnöke. Meglepő, hogy bár az elnök nagy hangsúlyt fektet a modern technikákra, a Táncsicsnak cikkünk megírásakor nincs Facebook-oldala, honlapján a legfrissebb hír arról szól, hogy „Gyurcsány Ferenc a mai napon lemondott a Táncsics Alapítvány kuratóriumi elnöki tisztségéről” – ami 2011-ben történt. Az alapítvány Baja elmondása szerint évi 240 millióból működik.

– Hova megy a pénz? Milyen műhelymunkára, rendezvényekre? Egy-egy Táncsics-konferencián az irrelevanciamérő is kileng, annyira nem kíváncsi rá senki – kritizálják többen az alapítvány munkáját.

Az elnök szerint a forrásokat főként rendezvényekre, nemzetközi kapcsolatokra, együttműködési megállapodásokra költik, és igyekeznek felkészülni a 2018-as „társadalmi alternatíva állítására”, ezért a „csöndes üzemmód”.

Baját máshogy látják a párt veteránjai s érthetően másképp a fiatalok. Előbbiek egyike szerint „a jelenlegi garnitúrában dörzsölt, okos figura, aki sose volt bátor, sose tört be ajtókat, de minden betört ajtón az elsők között ment be”. Más tovább színezi a képet: „nagyon szívós, ha az ajtót nem lehet most betörni, leül a küszöbre, nem megy el, és másokat sem enged oda”.

A párt egyik fiatalabb vezetője azt kérdezi:
– Bajára jellemző volt Tóbi tavalyi kongresszusi beszéde, emlékszel rá? Hát ez az, én sem. Tóbi megszólalásaiban egyértelműen felfedezhetők a paneljei: „valódi Magyarország”, „társadalmi kormányzás”, „hálózatosodás”. Biztosan nem akar szándékosan ártani az MSZP-nek, hiszen reformkörösként ez a gyereke, családja. Viszont már csak arra jó, hogy a meglévő tábort egyben tartsa, eljárt a kor felette. Mégis beleszól a kommunikációs menetrendbe, a témákba.

Régi ismerője szerint egyfajta pótapja Tóbiásnak, akit apai nagyanyja nevelt.

– Az előszobájára is vigyáz, nem enged mást a közelébe. Ezért viszont eljutott odáig, hogy most már minden csoportnál ő a bűnbak.

Első ránézésre furcsa lehet, hogy Baja, aki támogatta Mesterházy Attilát, hamar Tóbiás mellé állt. Ő ezt így magyarázza:

– Tóbiást nem én hoztam az MSZP-be, de mindig segítettem. Láttam törekvéseit és küzdelmeit. 2014-ben azonban Tóbi közel járt ahhoz, hogy abbahagyja. Én – gondolom, másokkal együtt – rábeszéltem, hogy maradjon, mert valakinek vállalnia kellett a pártelnökséget, és őt elszánt baloldali embernek ismertem meg az idők folyamán. Ezek a kritikák alattomosak, mert így akarják gyengíteni, csakhogy ezzel valójában a szervezetnek ártanak. Tóbiás sokkal szuverénebb, mint ahogy sokan láttatni akarják. Persze nekem az MSZP alapítójaként erős a befolyásom, de ez a lehetőség a többieknek is adott, csakhogy ők nem a pártot akarják befolyásolni, hanem a személyes kapcsolatrendszerüket mozgatni. Az MSZP-ben vannak testületek, ahol nyilvánosan lehet formálni a politikát, én bírálom a politikacsinálás fülbesúgós módszerét.

Egyelőre megjósolhatatlan, ki nyeri az elnökválasztást, s milyen összetételű elnökséggel, milyen választmányi vezetéssel kell együtt dolgoznia a vezérnek. Baja nem rejti véka alá: Botka Lászlót és Tóbiást támogatja.

– Számomra ők jelentik a jövőt, míg Molnár Gyula és Hiller István a múltat idézik.

13:09

A Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. vasárnapi tájékoztatása szerint teljes szolgáltatási területükön, minden háztartásban folyik a víz a csapokból, de a folytatódó hőség miatt továbbra is érvényben maradnak a több mint tíz Pest megyei települést érintő vízkorlátozási intézkedések.

12:12

Két rendőr megsérült egy szombat éjjeli közlekedési balesetben, amikor egy nagy sebességgel haladó autó nem tudott megállni és elsodorta az út mellett álló, közúti ellenőrzést végző rendőröket, valamint szolgálati kocsijukat Nagyharsányban, közölte a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság.

11:57

Víz is van, meg vízkorlátozás is, az operatív törzs a helyén, a Honvédség az érintett településeken – osztotta meg Pest megye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője.